2009. dec. 29.

AMARANT

Inka csodagabona
(amaranthus caudatus)
Az amaránt a föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik ahonnan a kukorica, burgonya, paprika, paradicsom, és a bab érkeztek hozzánk. Az amaránt az indiánok hitvilága szerint távol tartja a rossz szellemeket. Amerika felfedezése előtt, az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt, a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Monetzuma, az utolsó azték uralkodó évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amarántmagot kapott ajándékba (adóba) alattvalóitól. Rajtuk kívül termesztették a mayák, az inkák és más elő-kolumbiai népek is. A történelem során az amaránt-féléket zöldnövényként, és szemes terményként egyaránt fogyasztották. Az amarántmag őrleményét sütemények, kekszek, lepényfélék, és kenyér készítéséhez egyaránt felhasználták. Az apró magokból paprikadarálóval, esetleg (többszöri próbálkozással) mákdarálóval könnyedén lisztszerű anyagot készíthetünk. Így a malmok kihagyhatóak a folyamatból. A keresztény Európából érkező hódítók számára az amaránt barbár rituálék eszközének számított. A vallási rítusok megszüntetése végett, Cortez 1519-ben betiltotta az amaránt termesztését. Az amaránt termesztése visszaszorult Dél és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szűnt meg, és itt vészelte át az "újra felfedezésig"eltelt néhány száz esztendőt. A 70-es évek közepén az Egyesült Államokban John Robson inspirálására kezdődtek meg a kutatások. Napjainkban, Európában főként Németországban és Ausztriában termesztik és fogyasztják liszt és puffasztott amaránt formájában.
Termesztési igényeit maximálisan kielégíti klímánk. Ellenállást mutat a legtöbb, a gabonaféléket veszélyeztető kártevővel szemben, így bio módon termeszthető. 1-2 centi mélyre vetik,50-60 centi sortávra, általában valamilyen vivőanyaggal keverve az amúgy kis mennyiségű magot. (csírátlanított mák, vagy apró szemű sóder) Egy hektár vetési szükséglete 40-50 deka (búzáé 300kg), ami 20-30 mázsát hozhat. Amit ha mind elvetnénk,400-500 hektárt tudnánk bevetni vele.(búzából, 1 hektárból kb.15 hektárnyit lehetne vetni.) Abszolút kolonizálásra teremtett növény! Vetési ideje áprilisban van, amikor már enyhébb az idő. Betakarításkor (nálunk október körül, amikor már elveszti a színét) kévékbe rendezve hordták be a földről, és úgy csépelték ki.

Az amaránt táplálkozási jellemzői.
A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje, zsír, rost, és ásványi anyag,valamint az esszenciális aminosavak közül a lizin tartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb,míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. Szakirodalmi és hazai mérésadatok szerint, az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnézium tartalma is.(Léder 1998, Szőcs 1995)
Magnézium tartalma azért is figyelemre méltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak. A vitaminok közül az amarántmag jó riboflavin, niacin, tokoferol forrás. Karotint nem viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz.
A mag zsírtartalma az emberi szervezet számára előnyös, telítetlen zsírsavakban gazdag. Az amaránt mag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre. Ugyancsak felhasználható teasütemények, kekszek, piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez is. Az amaránt őrleménnyel készített ételek és termékek fehérje, élelmi rost, és ásványi anyag tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké. A boltokban már többféle, amarántból készített élelmiszer kapható. amarántos tészta, amarántkenyér, és pattogatott amaránt. A kipattogatott amarántmag igen kellemes, enyhén pörkölt ízű termék. Kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva, tejjel elkeverve. Jól használható panírozáshoz is.
Egyedülállóan magas komplex bel tartalom!
Az amarántmag bel tartalmát vizsgálva, és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat.
Termény fehérje (%) Lizin hányad (%), szénhidrát (mg), Kalcium (mg) Vas (mg), Magnézium (mg).
Amaránt : 16 8,5 63 162 10 280
Búza : 10 3,5 71 41 3,3 20
Amaránt / Búza : 160% 243% 89% 395% 300% 1400%
Kukorica : 9 2,5 75 20 1,8 7
Rozs : 13 4 73 38 2.6 --
Hajdina : 12 5,8 72 33 2,8 --
Rizs : 7 2,7 77 32 1,6 13.
Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul. (75%)
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium, és cink, valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonákat, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő, mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles pontja, hanem a világ lakosságának 20 % át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelkedő a Kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma sokkal nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére.

Ezeket a bel tartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt glutén mentessége, amelynek köszönhetően liszt érzékenyek számára is elérhető.
Az amaránt a felhasználási módok végtelen tárháza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése