2009. dec. 9.

Ezüst kolloid

Az ezüst nem csak nemesfém, de egyúttal az emberi szervezet normális működéséhez szükséges, fontos nyomelem is. Már az ókorban kihasználták az ezüst gyógyítást segítő tulajdonságait. Például az ókori görögök, hogy megelőzzék a betegségek terjedését, edényeiket, amelyekből ettek, és ittak ezüsttel, vonták be (Enciklopédia Britannica, 1910). A XIV. századi pestisjárvány idején a tehetősebb szülők ezüstkanalat adtak gyermekeiknek, hogy azt szopogassák, megelőzve ezzel a fertőzést. A XIX. században Németországban felfedezték, hogy az enyhe ezüst oldat fertőtleníti a begyulladt kötőhártyát, ugyanakkor nem károsítja a nyálkahártyát.

További kísérleteket és klinikai teszteket folytattak az Amerikai Egyesült Államokban, Svájcban és Svédországban is. Íme az eredmények:
- 1919-ben észrevették, hogy az ezüst megvédi az emberi szervezetet a nagy mennyiségű tetanusz és diftéria toxin ellen.
- 1923-ban végzett tesztek bebizonyították, hogy az ezüst kolloidnak nincs irritáló hatása. Ezen kívül megállapították, hogy bakteriális fertőzéseknél az ezüst sok esetben elősegíti a gyógyulást.
- A XX. század 20-as, 30-as és 40-es éveiben sokfajta fertőzésnél alkalmaztak nagyon apróra őrölt ezüstöt, illetve helyileg égési sérüléseknél és gombás fertőzések esetében is alkalmazták.
- 1938-tól kezdtek rá felfigyelni, hogy az ezüst több mint 650 féle kórokozóval szemben hatásos. Ekkortól kezdték a tudósok „természetes antibiotikumnak" nevezni.
- A 70-es években Dr. Carl Mayer új módszereket dolgozott ki az égési sérülések gyógyítására. Egy hatásos fertőtlenítő hatású szert keresett. Néhány egymástól független forrásban is talált utalást az ezüstről és annak a kórokozók ún. légző enzimjeire gyakorolt gátló hatásáról. Ezek után saját módszerében is alkalmazni kezdte az ezüstöt a bőr és a puha szövetek gyógyulását stimuláló szerként.
- 1978-ban a „Science Digest" című folyóiratban megjelent egy elemzés az ezüsttel addig végzett vizsgálatokról. Ennek alapján az ezüstöt a „modern orvostudomány csodájának" kiáltották ki.
- 1991-ben a cink (Zn2+), a réz (Cu2+) és az ezüst (Ag1+) aktív ionjait vizsgálták. Kiderült, hogy ezek fontos szerepet játszanak a vírusok osztódási folyamatainak megakadályozásában.
- 1992-ben, Svájcban, a Genfi Egyetem Orvostudományi Központjában azzal a feltevéssel álltak elő, hogy a nemesfémeket (többek között az ezüstöt is) a jövőben alkalmazni lehetne a vírusok és baktériumok (a mutánsokat, azaz az antibiotikumokra már immunis baktériumokat is ideértve) elleni szerként. Hasonló következtetésekre jutottak philadelphiai tudósok is az USA-ban, 1995-ben. Ők a pozitív töltésű ezüst kolloidot vizsgálták. Kiderült, hogy ezek a pozitív ionok bizonyos esetekben lassítják a vírusok osztódását, de elképzelhető, hogy képesek elpusztítani is azokat.
- 1992-ben vizsgálatokat folytattak, melyek során az ezüst kolloid hatásosnak bizonyult a Candida albicans gombás fertőzés és a krónikus fáradtság gyógyításánál.
- A 90-es években Dr. Bjorn Nordstrom, a svédországi Karolina Egyetemről igazolta, hogy az ezüst kolloidnak nincsenek mellékhatásai az emberi szervezetre.
- Ugyancsak a 90-es években, néhány tudós észrevette, hogy azoknál, akiknek szervezetében alacsony az ezüst nyomelem szintje, gyakrabban fordul elő megfázás, influenza és más vírusos, bakteriális és gombás fertőzés.
- Manapság már szerte a világon alkalmaznak ezüstöt tartalmazó gyógy-készítményeket és étrend-kiegészítőket. Ide tartoznak: az ezüst- szulfadiazin (bakteriális és gombás fertőzésekre, valamint égési sérülésekre), ezüst-nitrát (az újszülöttek szemfertőtlenítésére), ezüst-jodid (általános fertőtlenítőszerként), ezüst-laktóz (fertőtlenítő és fájdalomcsillapító szerként), ezüstoxid (epilepsziánál és a Huntington-kórnál (vitustánc) alkalmazzák), ezüst-pikrát (Candidiasis esetén), ezüst fém kolloid formában (az USA-ban elismert természetes antibiotikum, Európában pedig étrend-kiegészítőként alkalmazzák).

Az intenzív mezőgazdasági művelés miatt élelmiszereinkben kevesebb ezüst nyomelem található, ezért más módon kell pótolni szervezetünk ezüst szükségletét. Vitaminhiány felmerülésénél általában az első dolog, ami eszünkbe jut a pótlására, az a tabletta. Vizsgálatok kimutatták azonban, hogy egy tablettának csak a 40-60 %-a szívódik fel szervezetünkben. Emiatt az egész világon nő a kolloid formájú ásványok iránti érdeklődés, melyeknek felszívódási aránya megközelíti a 98 %-ot.
Bebizonyosodott tehát, hogy a legjobb és legbiztonságosabb módszer a szervezet ezüsthiányának a pótlására az ezüst kolloid.

Mi az ezüst kolloid?

Az ezüst kolloid ionmentes vízben (elektromos töltés nélküli) található parányi ezüst részecskék és tiszta ezüst ionok összessége. Azonos elektromos töltésük miatt taszítják egymást, ami állandó mozgásban tartja őket. Ezért mondjuk, hogy az ezüst kolloid aktív. Az ezüst kolloid részecskéit csak elektronikus mikroszkóp alatt figyelhetjük meg. Minél kisebb a részecske mérete, annál hatásosabb az oldat. Az optimális részecskék nagysága: 1, 5-5 nm között van és 10 mg ezüst található 1 liter vízben (10 PPM). Összehasonlításul a vírusok nagysága: 15-150 nm, a baktériumoké: 350-1000 nm. A mikrobák tehát sokkal nagyobbak az ezüst kolloid részecskéinél, így a részecskék szabadon bejuthatnak a kórokozók belsejébe és elősegíthetik a gyógyító folyamatokat.
Érdemes megjegyezni, hogy szervezetünket is természetes kolloid anyagok töltik ki, mint pl. a vér, a nyirok és a sejtvíz. A vérben például pozitív töltésű kalcium, kálium és nátrium részecskék találhatók, amelyek a vérrel együtt kolloidot alkotnak. Az ezüst kolloid struktúrájában hasonlít a testfolyadékokhoz, ennek köszönhetően szervezetbarát és felszívódása természetes. Mi több, az ezüst részecskék mikroszkopikus mérete megengedi, hogy a hajszálereken keresztül eljussanak minden élő sejthez, hogy elősegítsék és felgyorsítsák a gyógyulási folyamatokat.

Az ezüst visszatérése az orvoslásba az 1970-es években kezdődött.
A néhai dr. Carl Moyer a Washingtoni Egyetem Sebészeti Karának elnöke dr. Margraf-al - aki vezető biokémikus - és más sebészekkel azon dolgozott, hogy találjanak egy olyan antiszeptikus szert, mely eléggé erős, de kellőképpen biztonságos is ahhoz, hogy a test nagyobb felületein is alkalmazni lehessen. Az ő erőfeszítéseik és más kutatók munkája nyomán az ezüstnek több száz jelentős és új alkalmazására bukkantak.

A kolloid ezüst az ezüstnek az egyetlen formája, melyet biztonságosan lehet alkalmazni adalékként. A szövetekbe elég lassan szívódik fel ahhoz, hogy ne okozzon szöveti irritációt.
Sok baktérium-, gomba-, és vírusfajta specifikus enzimet használ az anyagcseréjéhez. Az ezüst katalizátorként működik, és hatékonyan bénítja meg ezt az enzimet. Minden tesztelt gomba-, baktérium-, véglény-, parazitafajtára és sok vírusra nézve mérgező hatású. A primitív életformák ellen az ezüst olyan mérgező, mint a legerősebb kémiai fertőtlenítőszerek. Nem ártalmas viszont az emberi enzimekre, sem az emberi szervezet bármely részének vegyi egyensúlyára. Mindenféle kórokozó szervezetet hatástalanít 6 perc alatt. Az ellenálló képességek nem tudnak kifejlődni. A szervezetünk nem szokik hozzá.
A megfelelő mennyiségű kolloid ezüst a szervezetben olyan, mintha egy kiválóan működő második immunrendszerünk lenne.

Hogyan hat az ezüst kolloid?

A tudósok már több mint 100 éve vizsgálják az ezüst kolloid különböző alkalmazási területeit. Bebizonyították, hogy a tiszta ezüst részecskéket tartalmazó kolloid:

- segítséget nyújt bakteriális, vírusos és gombás fertőzések esetén
- erősíti a gyulladásgázló folyamatokat, és segédeszközként szolgál a fertőtlenítésnél
- csillapítja a fájdalmat és a viszketést, megbetegedések esetén segít a helyettesítő immunrendszer létrehozásában
- elősegíti a sérült sejtek regenerálódását
- aktivizálja a szervezet méregtelenítését
- nem károsítja a bélflórát
- nem halmozódik fel a szervezetben
- nem irritálja a száj, a gyomor és a bél nyálkahártyáját.

„Ezüst lövedék" effektus

A tudósok körében gyakran mondják, hogy a szervezetben az ezüst részecskéi úgy viselkednek, mint az ezüst lövedékek. Ez azt jelenti, hogy önállóan keresik meg a szervezetben a kórokozókat oly módon, hogy ellentétes töltésükkel vonzzák őket (erős pozitív töltésük van, a kórokozók többségének pedig negatív a töltése).
Ezért esetükben nem a véletlenszerűség, hanem a célszerűség elve érvényesül, aminek következtében jelentősen elősegítik a gyógyulási folyamatokat és meggyorsítják az egészség visszanyerését.

„Intelligens" módszerválasztás

A tudósok megfigyelték, hogy az ezüst részecskék hogyan segítik az antibiotikumok harcát a kórokozókkal szemben. Kiderült, hogy oxidációs módszerrel hatnak (egyszerűen elégetik őket), valamint a mikrobák „légzési folyamatait" károsítják. Ennek köszönhetően, ha ezüstről beszélünk, nem kell figyelembe venni az ellenálló képesség és a mutáció lehetőségét.

Mellékhatások hiánya

Az ezüst kolloid nem károsítja az emberi szervezet szabályos működéséhez nélkülözhetetlen bélflórát. Nem gyengíti az ellenálló képességet, nem irritálja a száj és a tápcsatorna nyálkahártyáját, és nem mérgezi a májat. Az ezüst részecskék 4-5 napig keringenek az emberi szervezetben, aztán a vesén, a nyirokrendszeren és a beleken keresztül kiürülnek. Ezért az ezüst kolloid szervezetünk számára teljesen biztonságos szer.

Mire használhatjuk?

- pattanás, allergiák, krónikus kimerültség, megfázás és influenza, kötőhártya-gyulladás, reuma, agyhártyagyulladás, vírusos vagy gombás eredetű parazitafertőzések, tüdőgyulladás, ótvar, skarlát, szem- fül- száj- és torokgyulladás, vakbélgyulladás, ízületi gyulladás, vérben lévő élősködők, bubópestis, égések (az ezüstkolloidos kezelés egyike azon kevés gyógymódoknak, amellyel súlyos égési sérültet életben lehet tartani), a rák egyes fajtái. Candida fertőzés. Korpásódás. psoriasis (pikkelysömör). Kolera. Cukorbaj. Gonorrhea. Szénanátha. Herpesz. Lepra. Leukémia. Bőrfarkas. Nyirokérgyulladás. Lyme-kór. Malária. Bőrrák.szifilisz. toxémia. Lábfagyás. Gyomorfekély. Haspuffadás. Fogszuvasodás. nőgyógyászati fertőzések, szemölcsök és mindenféle vírusok

Az ezüst kolloid tulajdonságai

Bebizonyították, hogy az ezüst kolloid segít a következő betegségek gyógyításában:

- vírusos fertőzések: megfázás, nátha, köhögés, influenza, hörghurut, torokgyulladás, mandulagyulladás, herpesz

- bakteriális fertőzések: torokgyulladás, hasmenés, tüdőbaj (TBC), gyomor és bélgyulladás, granulocita és kokkusz fertőzések, végbélviszketés, sömör típusú bőrfertőzések

- gombás fertőzések és Candida albicans által okozott fertőzések - a bőr, a köröm, a láb és a hüvely gombás fertőzései valamint a bél, a tüdő és a nyirokcsomók Candida fertőzése

- krónikus gyulladásos folyamatok - arcüreg, homloküreg, száj

- pikkelysömör és korpásódás - az ezüst kolloid fertőtleníti a bőrt, enyhíti a gyulladást és a viszkető érzést

- nehezen gyógyuló sebek, égési sérülések (a napsugárzás által okozott égések is) - csökkenti a gyulladást és elősegíti a sérült sejtek regenerálódását

- pattanásos, kiütéses bőr - az ezüst kolloid külsőleg enyhíti a panaszokat, belsőleg pedig méregteleníti a szervezetet, s ez által segít a betegség okának megszüntetésében.

Az ezüst kolloid erősíti az immunrendszert, ennek köszönhetően segít a fertőzések elleni védekezésben és a megelőzésben. Mi több, használatánál sok esetben a vitalitás növekedése és az agyműködés serkenése figyelhető meg, ezért gyakran használják krónikus fáradtságban szenvedő személyeknél is.

Az ezüst kolloid remek segítségnek bizonyult fertőtlenítő szerként is, mivel nem okoz égető érzést. Lemoshatjuk vele a sebeket, horzsolásokat, rovarcsípések helyeit, használhatjuk a kéz, valamint a konyhai és az egészségügyi eszközök fertőtlenítésére.

Érdemes még hozzátenni, hogy

- az oroszok és az amerikaiak az űrállomásaikon ezüst kolloid alapú víztisztító berendezéseket használnak, egyes uszodatulajdonosok kolloid formájú ezüstöt használnak a medencék tisztítására, mert ez a szer a klórral ellentétben nem irritálja sem a szemet, sem a bőrt

- egyes japán cégek az ezüst kolloidot használják bizonyos káros anyagok (pl. ciánoxid, nitrogénoxid) levegőből való eltávolítására

- a svájci kormány és a Környezetvédelmi Ügynökség magánházaknál és hivataloknál egyaránt jóváhagyta az ezüst kolloid alapú víztisztító filterek használatát.

Hogyan hat?
Az egysejtű élőlényekbe (baktériumok, gombák, vírusok, paraziták) kerülve gátolja azokat az enzimeket, amelyek a kórokozók anyagcseréjében részt vesznek, és azok pusztulását okozza. A vírusok fehérjeburkának szerkezetét károsítja, és szaporodásra képtelenné teszi őket, így kiürülésüket segíti a szervezetből. Hat percen belül minden kórokozót elpusztít. A tesztek azt igazolják, hogy a vastagbélben élő szervezetbarát baktériumokat ez nem érinti, mivel az ezüstkolloid a vékonybélben felszívódik. FIGYELEM! Beöntésre használni Tilos! Addig, amíg egy szintetikus antibiotikum 6-12 baktériumtörzset képes elpusztítani, addig az Ezüstvíz 650-et.

Használata javasolt:

Gyakorlatilag az összes testfelszínen lévő, illetőleg a test belsejében megbúvó fertőzéses betegségek, gyulladások esetén. Rendelkezik egy, az atomszerkezetéből adódó speciális hatással is: a máj anatómiai szerkezetét helyreállítja, illetve a májműködést erősíti, a méregtelenítést fokozza.
Alkalmazható gyógyszerek szedése mellett is, mert erősíti annak hatását és az immunrendszert. Semmilyen gyógyszerrel nem lép reakcióba. Napégés utókezelésére kiválóan alkalmas.

Az ezüst kolloid használata

Alkalmazása belsőleg:

- megelőzésképpen maximum 1 teáskanál (kb. 5 ml) naponta
- megfázás és influenza esetén más készítmények mellett, azok hatását javítandó 4x1 teáskanál (4x5 ml) naponta
- krónikus betegségeknél más készítmények mellett, azok hatását javítandó napi 2x1 teáskanál (2x5 ml) naponta
- vitalitás növeléséhez napi 6x1 teáskanál (max. 30 ml).

Érdemes lenyelés előtt pár másodpercig a szájban tartani. Az ezüst kolloid folyamatosan két hónapon keresztül használható. Ezután ajánlatos néhány hetes szünetet tartani. Érdemes figyelni a szervezet egyéni reakcióit is és szükség esetén orvoshoz, fordulni.

Példa 21 napos kúrára:
(Más készítmények mellett, azok hatásának javítására javasolt, krónikus gyulladásos állapotoknál)
Adagolása:
- az első öt napon fogyasszunk napi 1 teáskanállal (5 ml)
- a következő öt napon fogyasszunk 2 teáskanálnyit (10 ml)
- ezt követően öt napon keresztül fogyasszunk 3 teáskanállal (15ml)
- majd a kúra végén, hat napon keresztül vegyünk be napi 4 teáskanálnyi (20 ml)
ezüst kolloidot.

Bedugult fül kimosására alkalmas, 3-5 cseppet pipettával cseppentsünk a bedugult fülbe, 1-2 percig feküdjünk úgy, hogy a hallójáratba be tudjon jutni a csepp, ha erős dugulás van, érdemes masszírozni, hogy biztosan bejusson.

Szájon át közvetlenül, gargalizálásra torokgyulladásnál, szájöblítéssel a száj- nyálkahártya és fogínypanaszoknál, foggyulladásnál, fogszuvasodás megelőzéséhez. Afták, szájsebek gyorsabb gyógyulását segíti, megszünteti a kellemetlen leheletet. Szemcseppként szemgyulladásnál (kötőhártya gyulladás), lemosásra, borogatásra hígítás nélkül alkalmazzuk. Irrigáló szerként hüvelyfertőzésnél 1 liter vízbe 2-3 evőkanál Ezüstvíz javasolt. Allergia, szénanáthánál, gyorsan megszünteti a megfázásos, influenzás tüneteket, a tüdőgyulladást, staphylococcusos és streptococcusos fertőzéseket, légzőszervi és orrüregi fertőzéseket. Agyhártyagyulladásnál, vérpanaszok, leukémia, szifilisz, gonorrhea és vérélősködők esetén, Lyme-kórnál, nyirokérgyulladásnál, gyomorfekélynél is alkalmazható. Mivel nagyszerű emésztést segítő szer, megakadályozza a puffadást is.

Alkalmazása külsőleg:

Az ezüst kolloidot borogatás formájában közvetlenül vigyük fel a bőrre (ezüst kolloiddal átitatott gézlap segítségével) vagy fújjuk be vele a beteg bőrrészt. Az eljárást naponta néhányszor ismételjük meg.

Figyelem!
Az ezüst kolloiddal kezelt bőrt ne tegyük ki közvetlenül napsugárzás hatásának.

Pattanások, ótvar, skarlát, bőrfarkas, gombás fertőzések, fülgyulladásnál, herpesznél, égés-fagyás esetén, szemölcsök ellen. Egyébként az USA-ban több égésklinikán csak ezt használják. Alkalmazzuk közvetlenül vágott sebekre, horzsolásokra és nyílt sebekre, esetleg tegyünk pár cseppet egy kis kötszerre, sebtapaszra, - hogy lerövidítsük a gyógyulási időt. Befújhatunk vele ekcémát, viszkető felületeket, szúnyogcsípést vagy bármilyen bőrbetegséget. Használhatjuk körömágyi, lábujjköröm és fülgombásodás ellen. Fújjuk a lábujjak közé, combhajlatba, hogy megszüntessük a bőrviszketést, lábujjak közti kipállást, gombás fertőzéseket, kiütéseket.

Alkalmazás a kertben:
Jól használhatjuk az ezüstvizet a kertben is, mivel növények bakteriális, gombás és vírusos betegségeit is lehet vele gyógyítani. A növények növekedésére is pozitívan hat. Egyszerűen permetezzük a levelekre és a talajra. Elpusztítja a nemkívánatos mikroorganizmusokat a virágföldben és az öntözőrendszerekben. Megszünteti a növényi rozsdát és penészt, valamint a fa korhadását. Szinte minden növénypatogénre hatásos. Zöldségek és gyümölcsök az ilyen fajta kezelés után nem penészednek, nem erjednek. Keverjünk vágott virágok vizébe. Az ezüstvíz használata után nincs egészségügyi várakozási idő, az így kezelt növények azonnal fogyaszthatók.

Az állatgyógyászatban is használatos, például égések, marások, harapások, gyulladások és fertőzések gyógyítására, valamint hatásos gyógyszere a kutyák parvo vírusfertőzésének. Az persze nem állítható, az ezüstvízről, hogy csodaszer, de azt sem lehet letagadni, hogy vannak rendkívüli tulajdonságai.

A háztartásban:
Fertőtlenítő lemosásra használható. Ivóvíz fertőtlenítésre 1 liter vízhez adjunk 1 evőkanál ezüstvizet az így kezelt víz fogyasztásával, megelőzhetünk gyulladásos és fertőzéses megbetegedéseket.

Tárolás:
Az ezüstvizet és a fém kolloidokat fagyástól, sugárzó hőtől és mágneses hatásoktól óvni kell. Az így tárolt ezüstvíz felbontás után 2 évig megőrzi minőségét.
A készítmény jól lezárt üvegben, szobahőmérsékleten, sötét helyen, mágneses tértől távol tartandó. Gyermekek elől gondosan el kell zárni. Ne tároljuk hűtőszekrényben, mélyhűtőben vagy annak közvetlen szomszédságában.

Adagolás:
Fogyasszunk napi 2x1 teáskanálnyit megelőzés céljából.
Betegség kezelésére 5x1 teáskanál javasolt naponta.
Fontos, hogy lenyelés előtt, pár percig tartsuk a szánkban, öblögetve!

Maximális, biztonságos mennyiség

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) megállapította, hogy egy 72 kg-os ember számára a napi 325 µg ezüst kolloid még nem toxikus. 1 teáskanálnyi (5 ml) 10 PPM koncentrációjú ezüst kolloidban 50µ g tiszta ezüst található. Így könnyen kiszámítható, hogy napi 6 teáskanálnyi ezüst kolloid teljes biztonsággal szedhető.

Ellenjavallat
Fém ezüstre érzékeny emberek ne használják.

Ritkán előforduló mellékhatások

Ritkán előfordulhat Herxheimer-reakció, ami átmeneti rosszullétet jelent, továbbá felléphet fáradtság, enyhe hasmenés és váladék kiválasztódás. Ezeket a panaszokat természetesnek kell tekintenünk, mert ezek a tünetek a kórokozók, gombák és a penész által termelt toxinoktól való tisztulási folyamat részét képezik és 2-3 napig is, eltarthatnak. Herxheimer-reakció esetén az ezüst kolloid napi adagját javasolt a felére csökkenteni. Az ezüstre érzékeny embereknél előfordulhat többek között duzzanat, kiütés és szemgennyesedés.

Az ezüst visszatérése az orvoslásba az 1970-es években kezdődött.
A néhai dr. Carl Moyer a Washingtoni Egyetem Sebészeti Karának elnöke dr. Margraf-al - aki vezető biokémikus - és más sebészekkel azon dolgozott, hogy találjanak egy olyan antiszeptikus szert, mely eléggé erős, de kellőképpen biztonságos is ahhoz, hogy a test nagyobb felületein is alkalmazni lehessen. Az ő erőfeszítéseik és más kutatók munkája nyomán az ezüstnek több száz jelentős és új alkalmazására bukkantak.

A kolloid ezüst az ezüstnek az egyetlen formája, melyet biztonságosan lehet alkalmazni adalékként. A szövetekbe elég lassan szívódik fel ahhoz, hogy ne okozzon szöveti irritációt.
Sok baktérium-, gomba-, és vírusfajta specifikus enzimet használ az anyagcseréjéhez. Az ezüst katalizátorként működik, és hatékonyan bénítja meg ezt az enzimet. Minden tesztelt gomba-, baktérium-, véglény-, parazitafajtára és sok vírusra nézve mérgező hatású. A primitív életformák ellen az ezüst olyan mérgező, mint a legerősebb kémiai fertőtlenítőszerek. Nem ártalmas viszont az emberi enzimekre, sem az emberi szervezet bármely részének vegyi egyensúlyára. Mindenféle kórokozó szervezetet hatástalanít 6 perc alatt. Az ellenálló képességek nem tudnak kifejlődni. A szervezetünk nem szokik hozzá.
A megfelelő mennyiségű kolloid ezüst a szervezetben olyan, mintha egy kiválóan működő második immunrendszerünk lenne.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése