2009. dec. 9.

A MOSÓDIÓ

Indiában és Nepálban már ősidők óta használják a mosódiót (Sapindus mukorossi), mint növényi mosószert a mindennapi életben.
Az akár 15 méter magasra is megnövő mosódió-fa Dél-Indiából származik. Márciusban és áprilisban fehér virágok borítják a fát. A termés szüretelése szeptemberben és októberben történik. Az érett diók aranyszínűek és ragacsosak. A leszüretelt mosódiót megszárítják, a szárítás során színe vöröses barnává válik és ragacsossága alábbhagy. Végezetül a diókat feltörik és héjukat pamut zacskókba csomagolják.
A fekete belső mag, sem étkezésre, sem mosásra nem alkalmas. Ezzel szemben a dió héjában rejlő értékes hatóanyag a Saponin, kitűnő mosóerővel rendelkezik.

A MOSÓDIÓ HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI:
100 %-s növényi mosószer, kíméletesen de mégis alaposan tisztít, a mosott ruha semleges illatúvá válik.
Egyaránt használható fehér és színes mosáshoz. A színes ruhák hosszabb ideig megtartják eredeti színűket.
Természetessége miatt kitűnően használhatják:
érzékeny bőrűek,
csecsemők, kisbabák,
allergiások,
bőr betegségben szenvedők, pl.: Neurodermitis, Pikkelysömör, Ekcéma stb.
Sokkal kedvezőbb, mint egy szokványos mosópor. Mivel 1kg-os csomagolás elegendő heti 2-3 mosásnál kb. 1 évre. 1kg mosódió-héja elegendő 100-150 mosáshoz
Környezetkímélő mosással vizeinket nem szennyezzük vegyszerekkel.
A mosódió, mint termés minden évben újra terem, vásárlásával a földünk biológiai egyensúlyát védjük és India faluinak lakosságát támogatjuk.

Hogyan is működik?
A dió héjában rejlő kissé ragacsos anyag a Szaponin, úgy viselkedik, mint egy szappan. Amint a dió héja vízzel összeköttetésbe kerül kioldódik belőle a természetes szappan. Ezáltal egy enyhe, szappanos oldatot kapunk.

Hogyan használjuk?
A kapott többször felhasználható zsákocskába tegyünk 6-8 fél apróra összetört mosódió-héjat, kössük be a zsák száját és helyezzük be a mosógépbe a ruhák közé. A mosást szokás szerint indítsuk el, ha kell előmosással.
Öblítőre nincs szükség, a mosott ruha semleges illatú lesz. Amennyiben igény van rá cseppentsünk az öblítőtartályba 2-3 csepp illóolajat pl.: narancsolaj, citromolaj stb.
A kis zsákban megmaradt dióhéjat dobjuk a bio szemétbe(komposztba). Ha a dió mosás után még ragad, akkor felhasználhatjuk még 2-3-szor.
A mosódió kíméli környezetünket, különösen bőrbarát és probléma nélkül használható mosógépben. Ellentétben a szokványos környezet szennyező, kemikálékat tartalmazó mosóporokkal. A mosódió nem tartalmaz káros anyagokat.
A mosódió nem fehérít, így szükség lehet fehérítő szerre(Aktív oxigén) pl.: Nátrium- perkarbonát, mely használatánál Aktív Oxigén szabadul fel és szintén környezet barát.
Használható: - fehér és színes mosásra 30-90 °C-on,
- gyapjú és selyem mosására is.
Fehér ruháknál használhatunk mosószódát(Nátrium-karbonát) a ruhák fehéren tartásához. Ez szintén környezet barát szer, ráadásul még a mosógépet is megvédhetjük vele a kemény víztől.
A mosódió 100%-os környezetbarát alternatíva a szokványos mosóporral szemben. Évszázadok óta használják ám a modern emberek számára ez egy új felfedezés. Érezze Ön is a mosódió-héjával mosott ruha különös puhaságát és semleges illatát a bőrén!

Használata:

1. Ékszer tisztítása:
Apróra, morzsásra összetört dióhéjakat vízbe áztatni, bele tenni az ékszert; kicsit áztatni. Kicsit megdörzsölni és kész.

2. Mosdás:

Tegyen egy mosdókesztyűbe vagy kis textilzsákba 3-4 kis darabokra tört mosódióhéjat és ezzel szappanozza magát.

3. Sampon:

a, 2 mosódió héját 1 liter vízben kb. 5 percig felfőzzük és lehűtjük. A mosódióhéjat szárítsuk meg, és még egyszer felhasználhatjuk. A hajat úgy mossuk meg vele, mint bármely samponnal, és jól kiöblítjük. Különösen vékony, finomszálú hajjal kapcsolatban érkeztek pozitív visszajelzések.

b, 3 g szójalecitint feloldunk 50 ml melegvízben
hozzáadunk 50 ml mosódióhéj-oldatot ( 10g mosódióhéj / liter víz)
25-30 csepp teafaolajat (korpásodás ellen, fertőtlenítőnek)
5 csepp béta-karotint vagy A-vitamin-olajat ( a bőr egészségéért)
50 csepp aromaolajat pl. narancs, rózsa, levendula, hogy kellemes illata legyen
Ezt felengedjük 400 ml vízzel és mint a rendes sampont használjuk. Kicsit munkaigényes, de problémás fejbőr esetén hatásosnak bizonyult.

c, 8 db fél héjat főztem 1 l vízben 10 percig.
Érdekes, mert nem habzik, de tisztít! Én kúraszerűen használtam, mert nem lesz olyan szállós a tőle az ember haja, mint a sok összetevős bolti samponoktól. Viszont helyrehozza a problémás bőrt, ha pedig 20 ml ezüstkolloidot, vagy 10 csepp teafaolajat is kever hozzá az ember, megszünteti a makacs korpát is. Miután átdörgöltem vele a hajam, egy pár csepp ecettel savanyított vízzel öblítettem le.

4. Mosogatószer:

Érzékeny bőrűek készíthetnek vegyszermentes mosogatószert 3-4 mosódió héját 500 ml vízben kb. 10 percig forralva, majd lehűtve. Ha túl erősnek bizonyul, hígítható.

Tipp: Ugyanezt a folyadékot hígítva illatosíthatjuk és felhasználhatjuk általános lemosóként vagy felmosószerként is.

5. Kézmosó

A mosogatószernél leírt recept alapján főzzünk oldatot, melyet illatosíthatunk bármely illóolajjal akár többféle keverékével is (néhány csepp elég). Ha túl „szappanosnak” érezzük, hígítsuk tetszés szerint.

6. Autósampon
A mosogatószernél leírt eljárással készítsünk oldatot, melyet hígítva autómosásra is használhatunk.

7. Kutya- cica sampon
Kedvencünket is megfürdethetjük a samponnál leírt elkészítési mód szerinti oldattal.
A mosódió 100%-os környezetbarát alternatíva a szokványos mosóporral szemben.

9. Szappanoldat tetves szobanövények lemosásához:
A sampon receptje szerint készítettem főzetet, de nem tettem hozzá semmilyen adalékot. Eléggé híg lett ahhoz, hogy szórófejes flakonba töltsem, és a kádban alaposan lemosdassam a megtetvesedett növényt. Nem öblítettem le, hagytam rászáradni a levelekre.

10. Folyékony mosódió mosáshoz:
30 db egész héjat főztem 1 l vízben 10 percig, ebből a végére marad kb. 750 ml főzet. Én hűtőben tároltam, és 40 ml-t tettem egy-egy 5 kg-os mosáshoz.

11. Fertőtlenítő hatású mosogatószer:
8 db fél héjat forraltam 0,5 l vízben 10 percig, a kihűlés után pedig hozzáadtam 20 ml ezüstkolloidot. A kész főzetet pumpás flakonba tettem, és úgy adagoltam. Tapasztalatom szerint az ezüstkolloid nem engedi megromlani, ezért nem kell hűtőben tárolni, épp kibírja addig, amíg az ember elhasználja, de korlátlan ideig nem áll el!

12. Felmosószer:
0,5 l mosogatószert felhígítottam egy felmosóvödörnyi vízzel. Kiválóan felszedte a konyhapadlóról a zsírfoltokat.

Minden receptnél fontos:
A mosódió szerves anyag, ezért a főzete szobahőmérsékleten (tapasztalatom szerint) kb. 1 hét alatt megromlik.

Tehát:
- vagy csak annyit készítek belőle, amennyit azonnal elhasználok,
- vagy hűtőben tárolom, így – tapasztalatom szerint - kb. 3 hétig áll el,
- vagy ezüstkolloidot, teafaolajat keverek hozzá, így – tapasztalatom szerint – kb. 3 hétig áll el.

A mosódió 100%-os környezetbarát alternatíva a szokványos mosóporral szemben. Évszázadok óta használják ám a modern emberek számára ez egy új felfedezés. Érezze Ön is a mosódió-héjával mosott ruha különös puhaságát és semleges illatát a bőrén!
1kg mosódió-héja elegendő 100-150 mosáshoz
Az elkészítésükhöz való hozzávalókat megtalálod itt :Biomaci Webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése