2009. dec. 16.

Szójafehérje (soy, soya, Genistein)

Szójafehérje (soy, soya, Genistein)

Növényből kivont fehérje, a szója, egy csaknem teljes fehérje, ami alacsony zsír-és fehérjetartalommal bír, míg sok olyan tulajdonsága van, melyet a nők, illetve a vegetáriánusok előtérbe helyeznek. A szója több fehérjét tartalmaz, mint a hús, a tojás vagy a hal, és esszenciális tápanyagok egész sorát tartalmazza, így pl. kalciumot, vasat, káliumot, E vitamint és rostokat. A szóját szójababból vonják ki. A szójababot olajkészítésre használják fel. A felhasználás során maradt anyag maga a szójafehérje, amit kiszárítanak, és por állagúvá tesznek. Kereskedelmi forgalomban a tofuban, szójatejben, szójasajtban, texturált szójafehérjében, és a szójalisztben fordul elő.
Magas a BCAA tartalma (elágazó láncú aminosavak), csakúgy, mint a glutamin és arginintartalma. Az izomtömeg növekedését és a regenerálódást segíti elő, de növeli az anyagcserét és a zsírégetést is.
Számos előnye mellet én inkább kifejezetten nőknek ajánlom a szójafehérjét, hiszen különösen előnyös lehet aktív nők számára az izoflavontartalma miatt, mert ezek az ösztrogénszerű összetevők különösen hasznosak a nők számára a menopauza (változókor) során. A szójafehérjében lévő összetevők csökkentik a hőhullámokat, az irritációérzetet és a rossz közérzetet, ami ezzel jár.
A férfiaknak ezzel szemben a szójafehérjét csak más fehérjével együtt kombinálva ajánlanám, bár nem bizonyított tény az, hogy a szójafehérje csökkenti a tesztoszteronszintet, de mégis folytattak ilyen fajta kutatásokat állatokon, ahol ez a tény beigazolódott.
A szójafehérje a nap bármely szakában fogyasztható hogy növeljük a fehérjebevitelt, és gyakran fehérjeporok ill. turmixok alkotóeleme, de sok MRP is tartalmazza. Vásárlás során arra figyelj, hogy szójaizolátumot válassz, mert ez 90% fehérjetartalmmal bír ellenben a szójakoncentrátummal, ami csak 70%-os.

Szójafehérje turmix
0.5 l tej, 2 ek szójafehérje por, 2-3 kanál cukor, kicsi kakaó.
Turmixgépben elkeverjük, nagyon laktató. Joghurttal is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése