2010. febr. 23.

Elsavasodás, miért?

Honnan származnak a savak?
- húgysav: az elfogyasztott húsból és sejtpusztulásból
- tejsav: az izommunkából
- csersav: a kávéból és a feketeteából
- nikotin: a dohányzásból
- kénsav: a visszatartott szelektől és a sertéshúsból
- acetilszalicilsav: a fájdalomcsillapítókból
- ecetsav: az édességekből és a zsiradékokból
- oxálsav: pl. a rebarbarából, a spenótból és a kakaóból
- sósav: a stresszből, a szorongásból, a bosszúságból
- salétromsav: a pácolt húsból, a kálium-nitrát hozzáadásával készült sajtokból

Miért kerül sor a salakanyagok lerakódására?
- Ha keveset iszunk, kevés lesz a testfolyadék a szervezetünkben, emiatt magas lesz a sók koncentrációja.
- A túl magas koncentráció miatt a sók kicsapódnak és lerakódnak (mint amikor túl sok cukrot teszünk a kávéba, és az leülepszik)
- Először a nehezen oldható sók csapódnak ki: a húgysavas és oxálsavas sók.
- A lerakódásban fontos szerepet játszik a hőmérséklet és a szívtől való távolság is.
- Lerakódások bekövetkezhetnek lelki veszteségek kompenzálására is.

A salakanyagok jelei
- megkeményedett, megkocsonyásodott salakanyagok a kötőszövetekben (narancsbőr) és az ízületek, csigolyák között (nyomásérzékenység)
- salakanyagrögök fájdalmasan nyomják az idegvégződéseket (neuralgiák)
- talpunkon és fejbőrünk alatt nyomásra érzékeny tűkristályok jelennek meg
- a salakanyagok kristályai lecsiszolják a csigolyák és ízületek közeiben található porcot
- az izomszövetekben lévő koncentrált savmennyiség fáradtságot okoz, rosszul alszunk, nem tudjuk kipihenni magunkat.

Miből tudhatom, hogy a szervezetem el van-e salakosodva, és mennyire?
- hajnövekedés csökkenése
- fakó, ráncos arcbőr
- vérző íny
- meglazult fogak
- deformálódott kéz- és lábkörmök
- vérkeringési zavarok a végtagokban
- táskás szem
- váladékozás
- „hulladéklerakó helyek” a bőrön
- vízvisszatartás/ödéma
- öregségi és májfoltok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése