2010. febr. 18.

Masszázskrém házilag

Hozzávalók 1 rész méhviasz, 1 rész kókuszvaj 1 rész sheavaj 1 rész kakaóvaj, 1 rész olaj (mandulaolaj, jojobaolaj stb.) - lényeg, hogy folyékony legyen, illóolaj tetszés szerint, hogy kellemes illatú legyen. Rózsafa olaj, valamilyen citromos olsj, levendula olaj.
A titka abban rejlik, hogy a méhviasz szobahőmérsékleten teljesen szilárd, a kókusz- és kakaóvaj (stb.) 25-32C között olvad, tehát szobahőmérsékleten még épp, hogy szilárd, az olajok pedig teljesen folyékonyak. Megfelelő arányban keverve szobahőmérsékleten szilárd tömböt kapunk, ami test melegre olvad.
Én lapban vett méhviaszt használtam (a granulátum egyszerűbb), illetve 1/3 arányban kakaóvajat, kókuszvajat és shea vajat kevertem össze, mind 30C fok körül olvadó összetevők. Az olajat lehet mézzel is helyettesítettem, de a végén a még meg nem szilárdult, de már formába öntött tömbökbe cseppentettem néhány csepp illóolajat is.
A lap méhviaszt feldaraboltam és egy fém tálkában vízfürdőben (a fém tál egy vízzel teli edény fölé kerül amit szép lassan melegítünk) elkezdtem alacsony hőfokon melegíteni.
Amikor teljesen felolvadt, bele tettem, a kókuszvaj /kakaóvaj /shea vaj keveréket. A forró viaszban azonnal elolvadt a nagy része, de kicsit rásegítettem, és melegítettem még egy kicsit. Ezután kerülhet bele az illóolaj. Érdemes arra figyelni, hogy túl sok olaj esetén puhább lesz az egész tömb, tehát több méhviaszt kell tenni bele.
A formába öntés előtt - mint a lekvárnál - egy tányér szélére cseppentettem a löttyből. Ha megdermed annyira, hogy fel lehet szedni egyben a tányérról, de ugyanakkor kéz melegre olvad, akkor tökéletesek az arányok.
Formákba töltöttem a löttyöt, majd amikor teljesen kihűlt, kiszedtem. A kisebb formákhoz sima jégkockaformákat használtam, a nagyobb (ovális, szív) gipsz öntéshez való műanyagforma volt.
Két-két darabot olvasztott méhviasszal össze is lehet ragasztani.
Nagyon jó ajándékba is, de felhasználásig érdemes hűvös helyen tartani.
Az elkészítésükhöz való hozzávalókat megtalálod itt :Biomaci Webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése