2010. febr. 19.

Pálmazsír

Dél-Kelet Ázsiában már régóta használják sütésre és főzésre, Európában csak az utóbbi években kezdett elterjedni. A pálmazsírt a trópusi olajpálma magjából nyerik. Mivel a pálmák nem "csak úgy" nőnek, hanem termesztik őket,hogy aztán felhasználják a magjukat így az ára elég magas. Glicerol tartalma miatt nehezen oxidálódik ezért sokáig eltartható valamint szilárdabb állagát is ez adja. Az ételek készítésén kívül használják már kozmetikumok pl. szappanok, krémek előállítására is.
A pálmazsírt a trópusi olajpálma magjából nyerik préselés útján, vagy valamilyen oldóanyag segítségével a kis magvakból. Ezt követően vízgőzös, illetve más kémiai eljárásoknak vetik alá, hogy szag- és íz semleges végeredményt érjenek el
A pálmazsír egy teljes egészében növényi alapú "zsiradék", amely koleszterinmentes, viszont tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat is. A zsírsavak mellett E vitamin tartalma is jelentős. Azért is egészséges mert sütés közben nem szabadulnak fel benne káros anyagok mint az egyéb zsíradékokban sütésnél.
Szilárd halmazállapotú, kb. 34-36 fokon olvad fel, füstölési pontja pedig meghaladja a 240 fokot. Kiválóan alkalmas zsírban sütésre, mert összetevőinek köszönhetően nem hagy kellemetlen szagot sütés tán. Szavatossági ideje legalább 2 év, így sokáig használható. Alkalmas sütemények, tészták készítéséhez és akár ételek alá is. Készülhet belőle vegetáriánus szendvicskrém-friss zöld fűszerekkel, hagymafélékkel dúsítva.
Sütemények közül a kevert tészták mint pl. a muffinok, lepények készítésénél helyettesíthető vele a vaj, margarin és az olaj.

A sütéshez a pálma és kókuszolajat (zsírt) és az olívaolajat ajánlatos használni. Ezek elõnyős tulajdonságai, hogy jobban hevíthetõk és nem avasodnak olyan könnyen, mint pl. a napraforgó, vagy a repceolaj. A pálma és kókuszolaj nagyon jó a felszívódási zavarokkal kűszkődõk részére, mert az emésztésükhöz nem szükséges a lipáz nevű enzim, ami nélkül viszont az állati eredetű zsírok nem emészthetők. A kókuszzsír nem jó azonban a szív és érrendszeri problémákkal küszködõknek, mert telített zsírsavaiból LDL koleszterin képzõdik.
Itt megtalálod!
Receptek: Giuditta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése