2010. febr. 13.

Tejszín finomságú shea vaj
Hozzávalók: 200 g shea vaj, 1 evőkanál jojóba olaj, 1/2 evőkanál E vitamin olaj,(legjobb a T-50 vagy T-80 típusú) vagy rozmaring olaj, 1/4 evőkanál illóolaj (választása szerint)
Vegyen elő két nagyobb keverőtálat, pld pyrex, amely a hideget és a meleget is bírja. A fagyasztóban készítsen elő helyet, hogy elférjen benne az elkészült krém a tállal. Lábosba vagy fazékba töltsön hideg vizet, tegye a gáz/villanytűzhelyre. Melegítse a vizet közepes hőfokon. Tegye az egyik keverőtálba a shea vajat, és hagyja olvadni. Keverje folyamatosan. A tálban levő vizet kb. 80 fokos hőmérsékletre melegítse. Ha van hőmérője, mérje a víz hőfokát. 20 percen keresztül keverje a vajat 80 fokos hőmérsékleten. Próbálja tartani a hőfokot. Melegebb hőmérsékleten a hatóanyag tartalom lecsökken. (Ez a hőmérséklet megakadályozza, hogy a shea vaj grízessé váljon. Ha túl gyorsan melegszik, grízes struktúrájúvá válhat.)
A shea vaj gyúlékony, ezért melegítéskor ne hagyja felügyelet nélkül.
Melegen öntse át a másik keverőtálba, gyorsan adja hozzá a jojóba olajat és az E vitamin olajat. Az illóolajat most ne adja hozzá. Kezdje keverni mixerrel. Ha van habverő tartozéka, jobb, ha azt használja. Folytassa a keverést körülbelül 5-7 percig. A shea vaj teljesen folyékony állapotban marad. Helyezze a keverőtálat a fagyasztóba kb. 5-10 percre. A shea vaj még mindig folyékony, a tetején vékony hártya képződhet. Mixerrel keverje további 5-10 percig. Rakja ismét a fagyasztóba. Ismételje a mixelést és fagyasztást néhányszor.
Tapasztalni fogja, hogy a vaj fokozatosan finomodik, és habtejszín puhává válik.
Némi gyakorlás szükséges, hogy a megfelelő időzítést kitapasztalja.
A gyors, rövid idejű fagyasztás fontos a folyékony állapot eléréséhez, az állag javításához és fenntartásához. Azért is szükséges, mert a mixer kissé megváltoztatja a simaságát és felmelegíti.
Ha a shea vaj nem hűl elég gyorsan, grízessé válhat. Fontos, hogy ne fagyassza túl a kikevert krémet.
Ha elérte a krém sűrű konzisztenciát, adja hozzá az illóolajakat. Az olajok, kiválasztásánál tartsa be a vonatkozó biztonsági előírásokat. Mixelje újra, hogy az illóolaj megfelelően elkeveredjen.
Az illóolajok hozzáadása előtt eloszthatja a shea vajat két tiszta keverőtálba, így különböző illatú krémet készíthet.
Ha csak egy illatot és színt akar készíteni, csak fele shea vaj szükséges.
Kanalazza át a krémet egy 200 ml-es tégelybe vagy üvegbe és címkézze fel.
Ne felejtse ráírni a készítés dátumát a címkére.
Eltarthatóság:
Az E vitamin olaj kivételével - amely az antioxidáns - a krém nem tartalmaz tartósítókat.
A maximális frissesség érdekében 1 hónapon belül használja fel.
Ez a luxus készítmény olyan kellemes, hogy nagy valószínűséggel elfogy 30 nap alatt.
Az elkészítésükhöz való hozzávalókat megtalálod itt :Biomaci Webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése