2010. márc. 28.

Veszélyes anyagok a kozmetikumainkban!

A pittsburghi egyetem kutatásai megállapították hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a káros anyagok mint az emésztőrendszeren keresztül. Biztonságosabb lenne kozmetikumainkat megenni mint magunkra kenni.

Az amerikai Munkabiztonsági és Egészségvédelmi Hivatal 2983 vegyi anyagot vizsgált be a testápolószerekben. Ezek közül 884 mérgező:
- 146 daganatot/tumort okozhat,
- 376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,
- 314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,
- 218 szaporodási problémákat okozhat.

A veszélyes összetevők:
1. Alumínium: a fémek közé tartozó elem, amit pl. a repülőgép-alkatrészek előállításánál használnak, valamint izzadásgátló szerek (dezodorok), savgátlók, és baktériumölő szerek fő alkotóeleme. az alumínium szoros összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral ( a 80 év felettiek 20%-át érinti) és a mellrák kialakulásával
( a 2. leggyakoribb halálok a világon). Európában az emlőrák túlélési esélye tekintetében Magyarország a legrosszabbak közé tartozik.

2. Diethanolamin (DEA): Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgeátorokhoz használnak fel. Testápolók is tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. Ezen kívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vee hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.

3. Fluorid: Potenciális rákkeltő alapanyag. a fluorid egy erős sejtméreg.
Belgiumban minden fluorid tartalmú fogkrémet betiltottak. a nátrium-fluorid erős maró hatású, mérgező anyag. Leginkább a fa impregnálására vagyis vízállóvá tételére használják. Tartósítószerként különféle ipari területeken is alkalmazzák. A nátrium-fluorid szervetlen vagy szerves kötésben a fogápoló szerekben fordulhat elő.

4. Formaldehyde (formaldehid) és származékai (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.): Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki.

5. Ásványi olaj (paraffinum liquidiumnak is nevezik): Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon. Elzárja a pórusokat és a mérgek és szennyező anyagok nem tudnak többé kiválni, és a salakanyagok a bőr alsóbb rétegeiben maradnak, és ez gyorsítja a bőr öregedését.

6.Propylene glycol (propilén glikol): A propilénlgiikol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglikolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglikol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

7. Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát): Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürke hályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!
8. Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát): A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító¬szerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.

9. Talkum: A talkum egy puha, szürkészöld színű ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és kozmetikai termékben. Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető.

10. Phtalat (ftalát): Az alkohol denaturálásához és műanyagok lágyításához használják. a bőr felszívja a ftalátot amely így befolyásolhatja annak védelmi mechanizmusát. a ftalátok károsíthatják a májat, a vese- és hererákot idézhetnek elő, ezen kívül úgy hatnak , mint egy hormon.

Példák az egészségre veszélyes összetevőkre:
Szájvíz: Alkohol, ízesítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfate

Fogkrémek: Fluor, Sodium Fluorid, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylenglykol, Saccharin

Samponok: DEA, Diethylphtalat, LAS-Tenside, Oxybenzon, Propylenglykol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate

Hajkondicionáló: DEA, Propylenglykol, faggyú

Borotvahab v. borotvagél: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú, só

Dezodorok: Alumíniumsók, Bután, Propán, Propylenglykol, Alkohol, Talkum

Tusfürdők, szappanok: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú

Krémek: Formaldehyd, Glycerin, Kaolin, Lanolin, ásványolaj, parfüm, Petrolatum, Propylenglykol, TEA

Színezett nappali krémek/Make-up-ok: PEG, ásványolaj, parfüm, Propylenglykol, Glycerin

Vizsgáljuk meg mit tartalmaznak azok a kozmetikumok amit nap mint nap használunk. Elképzelhető hogy egyfolytában mérgezzük magunkat, és gyermekeinket is azzal amit használunk.
Itt is olvashatsz a veszélyes kozmetikumokról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése