2010. ápr. 13.

Általános rákmegelőzők

Zöld tea:A zöld teában található katechinek bizonyítottan erős antioxidánsok, és csökkentik bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét.
A polifenolok, úgy tűnik, támogatják a zsírégetést, részint a termogenezis fokozásával, részint pedig a zsír- és izomsejtek glükózfelvételi arányának megváltoztatásával. Mérsékli a fogak romlását (kiegészítőként nem feltétlenül, mivel azok sokszor csak a katechineket tartalmazzék kivonva, azöld teában található egyéb anyagokat, így az ebben az esetben fontos flouridot, nem.) Koszorúér-betegség kialakulása, és eleve érelmeszesedés ellen védelmet nyújthat. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Csökkentheti a koleszterinszintet.

Kurkuma: Antioxidáns, ezen kívül gyulladásgátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében is. A tudományos publikációk növekvő száma is jelzi az érdeklődés növekedését

Oregánó:
Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Rák megelőző hatása is ismert.

Zöld levelű saláták:
Spenót, saláta, medvehagyma, rucola, endivia.

Füge:
Benzadehyde tartalma miatt nemcsak megelőzésre, de kezelésre is alkalmazott, csökkenti a daganat méretét, gátolja a daganatos sejtek növekedését, fejlődését. Emellett magas az A és C vitamin, kálcium, magnézium és kálium tartalma.

Sötét szőlő, vörösbor:
Ellagic sav és resveratrol tartalma gátolja, közömbösíti a daganatos sejtek fejlődéséhez szükséges enzimeket. Kapszula formájában is.

Gombák (Shiitake, Maitake, Reishi)
:
Immunerősítők, tartalmaznak polysaccharidokat főleg lentinant ami immunerősítő. Béta glucan tartalmuk gátolja a rákos sejtek osztódását. Thioproline tartalma serkenti az interferon képzést a szervezetben.

Diók, magok:
Quercetint, antioxidánst tartalmaznak, amik megállítják a rákos daganatok növekedését, osztódását. A Brazil dió a legmagasabb selenium tartalmú dió, ami a prosztata rák megelőzéséhez szükséges.

Citrus gyümölcsök:
Stimulálják a rákölő limphocitákat a vérben, szintén a rákos megbetegedéseket okozó anyagokat közömbösítik a szervezetben.

Bogyós gyümölcsök:
Magas vitamin, ásványi anyag és antioxidáns – anthocyanins - tartalmuk védő hatással van a rákos daganatok ellen.

Avokádó:
Glutathiont tartalmaz egy erős antioxidánst, ami hozzákötődik a szervezetben levő, daganatos folyamatokat elindító szabad gyökökhöz, amellett a belekben gátolja a káros zsírok felszívódását. Kálium és béta karotin tartalma magas, szuperételnek is nevezik. Májrák megelőzésére is kiváló.

Papaya:
Főleg méh és petefészek rák, de általános rák megelőzésre is használatos. Magas C vitamin és folacin tartalmú, kiszűri az ételekből szervezetbe kerülő, daganatokat okozó nitrosaminokat.

Mellrák, bél és végbélrák, tüdőrák megelőzésre

Brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó:
Kémiai hatóanyaguk az indole 3-carbinol, ami a mellrákot okozó ösztrogén átalakítja védelmet nyújtó ösztrogénná. Brokkoli szintén tartalmaz egy pytho kémiai anyagot sulporaphent aminek a tüdőrák megelőzésében nagy szerepe van. Szintén ez a csoport luteinben és zeaxantinban - antioxidánsok- gazdag, amik általános rákmegelőzők.

Lenmag:
Bélrák megelőző.
Lignan - erős antioxidáns tartalmú, ami gátolja a daganatos sejtek kialakulását. Omega 3 zsírsav tartalma védi a szív és keringési rendszert. Reggelent egy kis kanállal belőle.

Fokhagyma:
Főleg gyomor és bélrendszeri daganatok megelőzése, de az immunrendszer serkentésével általános rákmegelőző. Allium tartalma serkenti az immunrendszer rákmegelőző munkáját, lebontja a rákos daganatokat okozó anyagokat a szervezetben.Kapszula formájában is

Paradicsom:
Mell, prosztata, hasnyálmirigy, bélrendszeri rákos betegségek megelőzésére. Lycopene-t tartalmaz egy fajta antioxidánst, ami a szabad oxigént támadja meg-tudott rákokozó-a szervezetben.

Rozmaring: Mell és bőrrák megelőzésre. Méregteleníti a szervezetet, ételízesítésre használjuk.

Zöld ételek, borsmenta, méhfű, menta, kakukkfű és zsálya tea:
Gyomor, bélrendszeri, tüdő és májrák megelőzésre. Polyphenol tartalma gátolja a daganatos sejtek osztódását, növekedését.

Sárgarépa, édesburgonya:
Tüdő, száj, torok, gyomor, bélrendszeri, húgyhólyag, prosztata, vese és mellrák megelőzésére. Béta karotint és falcarinolt tartalmaz, ami gátolja a daganatos sejtek kialakulását, a meglévő sejtek növekedését lassítja. Ellentétben a szintetikus béta karotinnal, ami magas dózisban rákos daganatok kifejlődését okozza, a sárgarépa fogyasztása előnyös, főleg nyersen, amiből 2-3kg fogyasztása naponta válthatja csak ki a daganatos sejtek növekedését. 1-2 sárgarépa naponta védő hatású.

Chili és jalapeno paprika:
Gyomorrák megelőzésére. Capsaicint tartalmaz, ami az ételekben levő, gyomorrákot okozó nitrosaminokat közömbösíti.
Természetesen az ezekből az anyagokból készült táplálék kiegészítőkkel, nagyon jó rák megelőző hatást érhetünk el. Néhány esetben gyógytea formában is ihatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése