2010. ápr. 27.

Az esszenciális zsírsavak egészségmegőrző hatása

A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegőrző értéke mellett azok terápiás felhasználhatóságára is felfigyelt.

Felfedezték, hogy a gamma-linolensavak háromszoros koncentrációban találhatók a borágóolajában, amely mintegy 40% linolsavat és 27% gamma-linolensavat tartalmaz. A természetben ezenkívül a gamma-linolensavak ilyen arányban csak az anyatejben fordulnak elő. (Újabb kutatások a feketekömény-olajban és más olajokban is kimutattak gamma-linolensavakat.)

TUDTA-E? A többszörösen telítetlen zsírsavak a sejt legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak. Különösen a sejtmembránok számára fontosak és a sejt légzésében játszanak nagy szerepet.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, illetve a gamma-linolensavak (GLA) befolyásolják a vérkeringést, a bőr állagát, az immunrendszert és számos anyagcsere-folyamatot is.

Az egyoldalú táplálkozás, a túl sok telített zsír fogyasztása, a nikotin- és alkoholfogyasztás, vagy bizonyos anyagcsere-betegségek csökkentik a szervezetben az omega-zsírsavak szintjét. Ilyen esetekben tehát ezeket mindenképp ajánlatos pótolni!

Balzsam az immunrendszer számára

Napi 20-30 gramm hidegen elfogyasztott, esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi olaj bevitelével jelentősen hozzájárulhatunk az immunrendszer egyensúlyának fenntartásához. Ezzel egyidejűleg a sejtek antioxidáns-tartalma is megnő, ami megakadályozza az idő előtti öregedést.

Így például: reuma, májpanaszok, gyomor-bél betegségek, sőt tuberkulózis esetén is jótékony hatást fejtenek ki. Ráadásul csökkentik a vér koleszterinszintjét, szemben a telített zsírsavakkal, melyek megnövelik azt.

A többszörösen telítetlen zsírsavak olyan biológiai folyamatokat indítanak el, amelyeket apró részleteiben még ma sem tudunk megmagyarázni. Annyi biztos, hogy a cukor, fehérje és zsír elégetésekor a sejtek laboratóriuma és a máj közötti összehangolt munkában a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak. A májsejtek funkciózavaránál és az epepanaszoknál is sokat ígérő a többszörösen telítetlen zsírsavak bevetése, mert megnövelik az epekiválasztást.

Az esszenciális zsírsavak hiánytünetei a következők lehetnek:

* Fáradtság/gyengeség
* Száraz bőr
* Gyenge immunrendszer
* Bélrendszeri rendellenességek
* Szív-és érrendszeri megbetegedések
* Keringési problémák
* Visszamaradott növekedés
* Koncentrációs problémák
* Terméketlenség
* Különféle fájdalmak
* Hasmenés
* Epekő
* Sebek lassabb begyógyulása
* Diabétesz

Kutatások alapján az esszenciális zsírsavak a következő tünetek kezelésekor lehetnek hasznosak:

* Szív-és érrendszeri megbetegedések
* Rák
* Hipertenzió (magas vérnyomás)
* Arthritisz
* Bőrproblémák, mint pl. az ekcéma és a psoriasis
* Bőrallergia
* Prostatitis
* Asztma
* Menstruációs fájdalmak
* Diabétesz
* Gyulladásos bélbetegségek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése