2010. máj. 26.

Ginko biloba

Ginkgo biloba (páfrányfenyő)
 
Magyar neve, a páfrányfenyő onnan származik, hogy páfrányra emlékeztető levelei vannak, törzse felépítése és a termése pedig a fenyőfélékre hasonlít.
 A flavonoidok csoportjába tartozó antioxidáns anyagok - amelyeket a ginkgo is tartalmaz - segítik, hogy az erek egészségesek maradjanak, ráadásul a gyógynövény a vérlemezkék összetapadását, a rögképződést is megelőzi.

Javítja a memóriát, serkenti az agy működését, szorongás, depresszió és migrén ellen egyaránt hatásos. Vérnyomásnál normalizáló szerepet tölt be, vagyis a magas vérnyomást csökkenti az alacsonyt viszont növeli. Jól alkalmazható szív és keringési betegségekben, máj és veseproblémáknál, fülzúgásnál, időskori halláscsökkenés esetén, szédülésnél, látászavarokban, potencia-zavarokban, asztma, allergia, időskori elbutulás, valamint Alzheimer-kór esetén.

A mai Kínában alkalmazzák a ginkó kivonatot idült hörghurut, asztma, alacsony szérum koleszterin szint és urológiai megbetegedések eseteiben.
Sokan alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. A ginkgo levelei jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a ginkgo a flavonoidok hatása miatt jó értágító, így biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is. A kivonat javítja a szellemi teljesítőképességet és koncentráló készséget.
Előszeretettel használják az öregkori elbutulás (demencia) ellen is. A ginkgofát a hagyományos kínai orvoslás és a népi gyógyászat ősidők óta használja. A ginkgo áltermését, "gyümölcsét" a kínaiak csemegeként is fogyasztják.
A gingkolevél valóban növeli a szellemi teljesítőképességet, serkenti a vérkeringést, antioxidáns hatása révén védi az idegrendszert, gátolja a szív- és érrendszeri betegségek, a memóriazavar kialakulását, csökkenti a depressziót és lassítja az öregedést. Gyógyhatását az utóbbi évtizedekben a modern orvostudomány kutatásai is igazolták. 
Számos kísérlet bizonyítja, hogy azoknál az erekciózavarral küszködő férfiaknál, akik mintegy fél éves időszakban ginko biloba hatóanyagokat szedtek, több mint 60 százalékuknál ismét „beállt" a normális erekció. Ráadásul mellékhatások nélkül szedhető.
Érdekesség:  Hirosimában, az atombomba robbanási centrumától egy kilométerre lévő fa túlélte a katasztrófát, nem sérült meg különösebben. Amikor a terület felújítása megkezdődött, úgy döntöttek, helyén hagyják e fát, amely ma egy kis templomhoz vezető lépcsőt választ két részre.

2 megjegyzés:

 1. Szervusz.

  Érdekel a ginko gyümölcs mien formában ehető ? Mert máshól azt olvasni,a gyümölcse levele mérgező,közvetlen fogyasztása tilos. A magja is csak főzve,vagy pirítva ,hőkezelve ehető. Tudok szedni gyümölcsöt,ha ehető. Most érik. Kicsit fura a szaga is, így nem is bizalom gerjesztő. Érdekel esetleg a forrás,ahol olvashatnánk konkrétan.
  Üdv.George.

  VálaszTörlés
 2. Itt olvashatsz róla bővebben:
  http://terebess.hu/keletkultinfo/ginko.html
  Elsősorban a levelét használjuk, azt ilyenkor ősszel szedhetjük és száríthatjuk.

  Judit

  VálaszTörlés