2010. jún. 29.

Cayenne bors

A cayenne-i bors (helytelenül cayenne-bors) nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika  fűszerként használt durva őrleménye. A cayenne borsot a fűszerek királyának is nevezik, jó okkal. Évezredek óta használják gyógyító erőként.
A világ népi gyógyászatában csodálatos eredményeket tartanak számon súlyos betegségek egyszerű gyógyítójaként.
A cayenne bors segíti a véráramlást, ezért a vitaminok minden területhez megfelelő mennyiségben eljutnak, és a kiválasztott "szemét" el tud távozni.
Kiváló hatása van a vérnyomás szabályozására.
Felületi alkalmazáskor a cayenne bors irritálja a bőrt, így segít megakadályozni, hogy az idegek az ízületi fájdalomérzetet továbbítsák.
Vízhez adva a cayenne borssal gargalizálhat, meggyógyítja a torokgyulladást.
A cayenne-ban levő capsaicin elősegíti a kiválasztást, segít az orr nyálkahártya és a tüdő sinusának tisztulásában és izzadást okoz.
A cayenne borsból készített tea jó a megfázás és influenza ellen.
A szívroham megakadályozásán kívül a cayanne segít a vér koleszterin szintjének csökkentésében. Szerepet játszik a fibrin eltüntetetésében, amely az érfalakon plakkokat hoz létre, ezzel csökkentve a triglycerid szintjét.
A cayenne bors szaglásától elmúlik a fejfájás.
Felületi alkalmazáskor a capsaicin hatása szintén ugyanez.
A cayenne bors beta-carotin forrás, mely segít az asztma tüneteinek csökkentésében.
Az A-vitamin vagy beta-carotene egy antioxidáns, védelmet ad a támadó pathogének ellen az egészséges orr nyálkahártyával, tüdővel és hugyúti rendszerrel, ezzel biztosítja a fertőzések elleni immunitást. Megvéd és kijavítja a szabadgyökök által okozott sérüléseket, segít megakadályozni az atherosclerosis és bélrák kialakulását.
Kisérletek során 80%-kal csökkentette a prosztatarák kialakulását és jelentős segítséget nyújt prosztatarák esetén is. (Ezt a témakört részletesebben fordítom.)
Ételekhez adva, a cayenne bors a megfelelő emésztéssel segíti a súlycsökkenést. Szintén szerepe van a túlzott étvágy elnyomásában.
A cayenne borsban levő capsaicin képes megakadályozni a fekélyeket.
A cayenne nagyon hatásos a cukorbetegség okozta komplikációk gyógyitásában, igy ideg- és szívsérülés esetén.
Átmeneti fájdalomcsökkenést okoz pikkelysömör, herpes zoster, neuralgia és fogfájás esetén.
Javítja más fűszerek hatásosságát.
A kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, csillapítják a reumatoid artritises (reumás ízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátiás panaszokat (az érzékelő idegek betegsége) és a diabetes mellitus gyakori kísérőjelenségét. Övsömör, műtét utáni lábadozás vagy cukorbaj okozta idegkárosodás keltette fájdalmak enyhítésére ia alkalmas. A kapszaicin tartalmú folyadékkészítmények enyhítik a megfázás és az influenza tüneteit. Sokak tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak. A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad, számukra a kapszaicines bonbonok szopogatását javasolják.
Mindemellett a kapszaicin megvédi az örökítő anyagot (a DNS-t) sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásával szemben; serkenti a keringést és lázcsillapító hatású. Néhány orvos véleménye szerint a kapszaicin védelmet biztosít a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése