2010. jún. 29.

Juharszirup

A juharfa nedvéből készült természetes édesítő.
Senki sem tudja pontosan, hogy az indiánok mikor fedezték fel a cukorjuharfa nedvének különleges, édes ízét, de a francia telepesek tőlük a 17.-18. tudták meg, hogy a fa könnyen hozzáférhető édes nedvet rejt. A juharszirup ettől kezdve szerepel a kanadaiak étrendjében, mint elsődleges édesítő és mint nagyszerű energiaforrás, s a nemzetgazdaságukban, mint az egyik legfontosabb mezőgazdasági exportcikk.
A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3.5% cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból tevődik össze. Színét befolyásolja az időjárás és a cukorjuharfa fajtája is, a sötétbarnától az egészen világos borostyánszínűig minden árnyalatban előfordulhat: minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze. (A-D-ig terjed a jelölésük), Felbontás után a hűtőben tárolandó!
A szélsőséges időjárás miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, ezt keményítő formájában, a gyökereiben raktározza el. A jó idő beköszöntével a keményítő 100%-os természetes cukorrá alakul át. Ezt csapolják le, és ebből készítik később a szirupot.
A hagyományos juharcsapolási módszer szerint lyukakat fúrnak a min. 30-40 éves fába, egy vödröt helyeznek alá és várják, hogy a nedű kicsöpögjön. Az így nyert édes folyadékot egy kádba gyűjtik, és szánnal húzzák az úgynevezett "cukros kunyhókig", ahol nagy üstökben főzik fel szirup sűrűségűre. Negyven liter szirupból készül egy liternyi juharszirup.
Az emberi szervezet másképp dolgozza fel a juharszirupot, mint minden más édesítőt, például a kukorica szirupot, vagy a közönséges cukrot. Ezek a termékek megterhelik szervezetünket, míg a juharszirup számos fontos vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz.
Vitaminok: PP-vitamin( niacin ), B5 .vitamin pantoténsav), B2 ( riboflavin ), folsav , B6 - vitamin, Biotin , A - vitamin .
Az A vitamin szerepet játszik a látásban , a bőr karbantartásában , és az immunrendszer működésében .
A panthotén-sav az emberi test növekedésében játszik igen jelentős szerepet.
A riboflavin a test energia - háztartását tartja karban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése