2010. nov. 12.

Calendula körömvirág olaj

Gyulladáscsökkentő flavonoidokat, sebgyógyulást elősegítő karotin- és xantofil festékanyagokat,
sebgyógyulást elősegítő karotin- és xantofil festékanyagokat, antimikrobiális hatású illóolajat és egyéb hasznos vegyületeket tartalmaz.  Az olajos kivonat ezért nem csak mindennapi bőrápolásra (elsősorban a száraz, kirepedezett bőr ápolására) alkalmas, hanem alkotórésze lehet a bőr gyulladásos folyamatainak mérséklésére és a sebek gyógyulási folyamatainak felgyorsítására szánt készítményeknek. A műtéti hegek szemmel láthatóan gyönyörűen gyógyulnak tőle. A körömvirágkenőcs kitűnő segítség, ha a gombásodás a hüvely környékén jelentkezik, lemosás és ülőfürdő javallt.
Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni. Készítsünk magunknak pár tégellyel.

Körömvirágkrém
Hozzávalók:
60-90 g szárított körömvirág virág
1 pohár olívaolaj
60 kókuszolaj,
150 g körömvirág olaj
(elkészítése: lásd lent) 60 g desztillált víz (vagy rózsa-, illetve narancsvirág víz)
1 teáskanál apróra vágott vagy reszelt méhviasz
3-5 csepp illóolaj, illattal vagy anélkül

Óvatosan olvasszuk fel a kókuszzsírt, a méhviaszt és a körömvirág olajat főzőedényben vagy alacsony hőmérsékleten mikrohullámú sütőben amíg átlátszóvá nem válik. A keveréket vegyük le a tűzről. Öntsük a vizet turmixgépbe és keverjük addig, míg a víz habos lesz. Lassan öntsük az olajat, a zsírt és a viaszt a keveredő vízbe. Folytassuk a keverést, míg a hozzávalók krémessé nem válnak. Még melegen töltsük a krémet edénykékbe és egészen addig ne tegyünk rá fedelet, amíg ki nem hűl. 
Az elkészítésükhöz való hozzávalókat megtalálod itt :Biomaci Webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése