2010. dec. 2.

Kókuszvíz

A még zöld, zsenge kókuszdió belsejében lévő folyadék a kókuszvíz. Termőhelyükön az emberek évezredek óta fogyasztják és tiszteletük jeléül sok helyen az élet vizének nevezik. Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól legendák születtek, melyek jelentős részét az ayurvédikus gyógyászat igazolta . Az EFSA honlapján sportitalként szerepel magas kálium és ásványi anyag tartalma miatt, melynek forgalmazását a FAO is támogatja. A keleti gyógyászatban gyakran alkalmazzák   súlyos betegek hidratálására és roborálására. Termőhelyén  babák táplálására használják ha kevés az anyatej. Összetétele nagyon hasonlít az anyatejéhez. Kismamáknak a magzat kihordása valamint a szoptatás okozta ásványi anyagvesztés miatt ajánljuk, magas ásványi és mikro tápanyag tartalma miatt. Klinikai tesztek igazolják azt is, hogy műtétek után intravénásan adható, nagyon jól hasznosul a szervezetben, nincs vércsoport összeférhetetlenség. A felmérések szerint a világon évente több százmillió liter csomagolt kókuszvíz kerül kereskedelmi forgalomba.  A kókuszvíz a természet sport és energia itala.Főbb összetevői: víz 95%, nitrogén 0,05% foszforsav 0,56%, kálium 0,25%, kalcium oxid 0,69%, magnézium oxid 0,59%,  vas 0,5g, szárazanyag 4,71g, redukált cukor 0,8g, összes cukor 2,08g, hamu 0,62g 100 grammonként. Energia tartalom: 70kj/100g. UHT csíramentesítéssel van tartósítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése