2011. jan. 6.

Takarítás olcsón és egyszerűen

Már biztos mindenki örül hogy túl van a karácsonyi nagytakarításon, és előre retteg a tavaszi takarítás közeledtére. Nagyon egyszerűen kevés "méreggel," és jó időbeosztással  gyorsan megszépíthetjük lakásunkat.
Tisztában kell lennünk azzal, hogy a boltban vásárolt vegyszerek ránk és a környezetünkre súlyos hatással vannak. Különösen igaz ez olyan háztartásokra, ahol kisgyermek is van, hiszen ő esetenként szöszöket reggelizik a padlóról, és elég kíváncsi ahhoz, hogy kinyissa a mérgekre gondosan rázárt szekrényajtót. Ha pedig végeztünk a takarítással, jönnek a hajtógázas illatosítók, melyek – ahogy ezt már kutatások sokasága bizonyította – ősi ellenségei az életünkhöz szükséges ózonrétegnek. Kezdjünk el vigyázni magunkra és a környezetünkre, térjünk vissza a régi, bevált hagyományos anyagokhoz, eszközökhöz.
A legfontosabb amiből akár több literrel is be kell szereznünk az ecet, a vízkőoldáshoz, fertőtlenítéshez. Súroláshoz pedig szódabikarbóna vagy citromsav. Ha veszünk pár liter ecetet és 1 kg szódabikarbónát  még ezer forintba sem kerül és az egész lakást csillogó tisztává varázsolhatjuk. 

Konyha
Mosogatásnál beleszáradt ételmaradék eltüntetéséhez érdemes kevés vizet engedni az edénybe, majd szódabikarbónát szórni bele. Ha kissé ügyetlenek voltunk, és a vacsora odaégett, tegyünk az edénybe ecetet és vizet, majd forraljuk fel. A mikrohullámú sütők könnyen válnak szétrobbanó virsli, vagy bugyogó pörkölt áldozatává, ilyenkor a legjobb megoldás, ha egy csészébe víz és ecet keverékét öntjük, és a mikróban forraljuk néhány percig.
Nappali
Bútoraink vegyszermentes ápolásához alkalmazhatunk természetes olajokat – mint az olívaolaj – és illóolajokat, melyek kellemes illatot kölcsönöznek az elegynek. Egy teáskanál olajat keverjünk el egy negyed csésze ecettel – használhatunk bor- vagy almaecetet is. Tehetjük szórófejes flakonba, vagy önthetünk belőle a ruhára, majd törölgessük át a bútort. Az illóolajok a felmosóvízben is megteszik hatásukat, érdemes kipróbálni. A hamutartót, legyen az fém vagy üveg, hatékonyan tisztíthatjuk konyhasó segítségével. Ecet és szódabikarbóna keverékével a lefolyó dugulását is megszüntethetjük.
Fürdőszoba
A vízkő eltávolításának több módja is létezik: keverjünk el szódabikarbónát citromlével, és ezzel töröljük át a vízköves felületet; megtisztíthatjuk tömény ecettel vagy ecetes vízzel is. Az eukaliptusz- és a levendulaolajnak is fertőtlenítő hatása van, ezért a WC-ülőkét érdemes ezekkel áttörölni. Fontos, hogy a vízkő eltávolítása után sose felejtsünk el mindent szárazra törölni, hogy az eredmény hosszan tartó legyen. A mosógépet is ajánlatos időnként ecettel átmosni – ilyenkor természetesen ruhák ne legyenek benne.
Ablakok
Az ablakpucolás sokak rémálma: rettegünk a foltoktól és csíkoktól, attól pedig még inkább, hogy öt perccel azután, hogy végeztünk, elered az eső, és tönkreteszi az akár órákig tartó munkánkat. Bár utóbbi problémára nem tudok megoldást, az ablaktisztításnak létezik számos „Clin-mentes” módja. A kulcsszó itt is az ecet, melyet az első változatban langyos vízzel keverünk el, én hatásosabbnak tartom a szórófejes megoldást, ahol a flakonból permetezzük az ablakra, lemossuk, majd szárazra töröljük. A recept egy csésze víz egy csésze ecettel. A második változatban egy csésze tiszta szeszt elegyítünk egy kiskanál ecettel és szintén egy csésze vízzel a szórófejes flakonban. Csík- és foltmentesre szárad.

Ha a takarítás logikai sorrendjéhez igazodva, alaposan és gyorsan, mérgek nélkül végezzük az őszi vagy tavaszi nagytakarítást, arra leszünk figyelmesek, hogy nem stressztől terhelve, sípoló tüdővel és kiütéses bőrrel rogyunk este a kanapéra, hanem nyugodtan, csillogó ablakainkban és bútorainkban gyönyörködve, egészséges légutakkal és bőrrel. Legjobb barátaink ősszel: az ecet, a szódabikarbóna, citromlé, szórófejes flakonok (eredeti tartalmukat akár ki is önthetjük), valamint az illóolajok. Ha mindezt megvásároljuk – akár a flakonokat is – nagytakarításunk kevesebbe kerül majd, mint akár egy heti kisebb takarítás vegyszerekkel

Még néhány  bevált tisztítószer:
Borax - nátrium-tetraborát - színtelen természetes ásványi só - fertőtlenít és fehérít, akár a klór, és oldja a zsírt, így a lefolyócsövek és a csatornahálózat tisztítására is használhatjuk. A konyhai és a fürdőszobai felületek pucolásánál szintén hatékony, mosószódával keverve a bor- és ételfoltot is eltünteti. A bóraxvíz: 3 kanál bóraxot számítva egy vödörre, felélénkíti a szőnyegek színét. Mártsunk egy rongyot a bóraxos vízbe, csavarjuk ki alaposan és dörzsöljük át vele a portalanított szőnyeget. Azután dörzsöljük át tiszta vízbe mártott ronggyal.

A teafaolaj - az ausztrál Melaleuca Alterifolia fa leveléből nyert olaj - természetes módon antibakteriális és antiszeptikus, így a természetgyógyászatban antibiotikum helyett is alkalmazzák a fa leveleiből készített porral töltött kapszulát. Mindemellett gombaölő szerként is használható. A konyhában vagy a fürdőszobában is fertőtleníthetünk néhány csepp olajjal készült meleg vizes oldattal. A WC ülőkét letörölhetjük vele fertőtlenítés céljából. Sokoldalú tisztítószerként használhatjuk, ha egy pár cseppet összekeverünk némi ecettel és vízzel.  Kiváló a párologtatóban, ha szeretnénk a szoba levegőjét frissíteni, az allergén anyagoktól megszabadítani.

Illatosító zselé: 1 dl forró vízben olvasszunk meg 1 zacskó zselatint. Adjunk hozzá 1dl hideg vizet, keverjük el, majd adjunk hozzá néhány csepp vodkát és fél teáskanál illóolajat. Télen nagyon kellemes a fahéj, szegfűszeg illat.  Tavasszal valamilyen virágillatot varázsolhatunk a szobába.. Öntsük át kis edénykékbe, helyezzük  polcokra – de ne meleg helyekre. Ideális ajándék is lehet.

Padló és szőnyeg tisztítás:
Egy vödör meleg vízbe áztassunk 2 teás zacskót – ezzel megtisztíthatjuk a fa padlózatot. Kinti fa járólapokat mosószódás vízzel mossuk át. 
Padlószőnyeget felfrissíthetünk szódabikarbónával – éjszakára szórjuk be a porral, reggel csupán porszívózzuk fel. Még gyorsabb megoldás, ha tealeveleket szórunk rá  és konyhasót – félóra múlva porszívózhatjuk is.
A  padlószőnyeget szagtalaníthatjuk úgy, hogy egy nedves szivaccsal átmossuk, leszórjuk Bórax-szal, amikor megszárad, felporszívózzuk.A szőnyegeket tisztítsuk ki a fent említett ecetes tisztítóval – vizelet szagokat is semlegesít. Komolyabb foltokat tisztítsunk meg Bórax pasztával vagy Bóraxos vízzel (fél csésze bórax -  fél liter meleg víz). A pasztát porszívózzuk fel miután kiszáradt -  a vizes tisztítót töröljük le félóra múlva. (Fontos: először próbáljuk ki nem látható helyen, a Bórax színt is oldhat!).
Padlószőnyeg illatosító: keverjünk el szódabikarbónát levendula virággal 2:1 arányban. Szórjuk rá a szőnyegre, 30 perc múlva porszívózzuk fel. Levendula helyett kedvenc illóolajunkat is alkalmazhatjuk, 25 dkg szódabikarbónához adjunk 40-50 csepp olajat, keverjük el kristálycukorhoz hasonló porrá – szórjuk le ezzel a szőnyegeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése