2011. ápr. 28.

Napfény vitamin

Ha a szervezetünkben megfelelő mennyiségű a 'napfény vitaminja', megelőzhetjük az influenzát, a szívbetegséget a depressziót és még az elhízást is.
Azt idáig is tudtuk, hogy a D-vitamin a napfény hatására termelődik  a szervezetünkben. Elsősorban a csontanyagcserében van fontos szerepe, mert meghatározza a csontok keménységét és elősegíti a Ca beépülését. Elsősorban a kisgyermekeknek az egészséges csontrendszer kialakulásához,  idős embereknek a csontszilárdság megőrzésére, a csontritkulás megelőzésére ajánlják. Újdonság azonban, hogy a megfelelő szintű D-vitaminnal az egyensúlyérzékünk is fejleszthető! Ha elég tömörek a csontjaink, és kellően erősek az izmaink, kevesebbszer botlunk meg, biztosabban lépkedünk. Ez a felfedezés főleg az idős embereknek fontos, hiszen a kor előre haladtával nő a balesetek kockázata.
Sokáig óva intettek a túlzott D-vitamin beviteltől, mivel zsírban oldódik, testünk elraktározza és a felesleg nem ürül ki a vizelettel. Azonban a legújabb kutatások bebizonyították, hogy legalább 5x többre van szükségünk belőle, mint eddig gondoltuk. A kísérletek során derült ki az is, hogy a D-vitamin hatása sokkal összetettebb, mivel szinte minden sejtünk reagál rá. A legújabb kutatás eredménye, hogy a sejtek örökítő anyagának, a géneknek a megduplázódásában is szerepet játszik, vagyis a sejtosztódást szabályozza.
A tanulmányok szerint, akik étrend-kiegészítő formájában gondoskodtak a D-vitaminpótlásról nem lettek influenzásak és ritkábban kaptak el más vírusokat is.
A D-vitamin mennyiségét a szervezetben akkor is érdemes megvizsgálni, ha rosszkedvűnek, lehangoltnak érezzük magunkat, hiszen hiánya a depresszióval is összefüggésbe hozható. Különösen veszélyeztetettek az idős emberek, akik mozgáskorlátozottságuk miatt csak kevés időt tudnak a szabadban tölteni.
Figyeljetek  erre akkor is, ha sok időt  ültök a számítógép előtt, és ritkán mozdultok ki a friss levegőre, napfényre.

Miben segít a D-vitamin? 

Segíti az olyan természetes antibiotikumok termelését, amik ellenállóbbá teszik az immunrendszered 

Egyensúlyban tartja a sejtek és a test folyadékainak pH-ját – ezáltal véd a rák ellen is 

Megelőzi az artériákon képződő lerakódásokat, ezáltal rugalmasabbak maradnak az érfalak, rendbe jön a vérnyomás, és normalizálódik a szívműködés. 

Úgynevezett lipid antioxidáns, ami segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, és magasabb sejtvédelmet biztosít, mint az E-vitamin 

Erősebbé teszi a csontokat és az izmokat, véd a csontritkulás ellen 

Helyreállítja a hormonrendszert, növeli a stressztűrő képességet, energiát ad


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése