2011. szept. 3.

Nyírfa


A kedves formájú, sárgás-fehér kérgű, csüngő vesszőjű nyírfa számos hagyományban szimbolizálja a ragyogást, a tisztaságot és a nőiességet, de jelképezi a fényt és a homályt is.


A druidáknál a kezdet fája, mivel nyírfával reprezentálták az év első hónapját, amely náluk december 24-étől január 21-éig tartott. Európa más részein barkáival a tavasz korai hirdetője. Rómában, amikor a konzul hivatalba lépett, nyírből készült kelléktárgyakat használtak. Skóciában a nyírfa a halottkultuszban kapott szerepet. Jó és kegyes fának tartják, azért ültetik sírokra, hogy megsirassa a holtakat. Az élőket e fából faragott amulett védi a gonosz szellemektől.


A nyírfa a keleti szlávok szent fája. Tavaszünnepükön, mint a nőiesség szimbólumát tisztelték. A lányok nyírfaágakból font koszorúval a fejükön vonultak ki. A permi emberek, úgy két évszázada nyírfakéregre írták az erdei manóknak szóló kérelmeiket, és a fákra tűzték azokat. Ódin, az óizlandi isten egy nyír világfához szögezte magát. Az oroszok képzetében a Kurgán szigeten áll egy fehér nyírfa, melynek ágai lefelé hajolnak, a gyökerei pedig felfelé.


A nyírfa leveléből és rügyeiből gyógyszert, a megsebzett kérgéből szivárgó édes folyadékból pedig szeszes italt, helyenként sört készítenek. Közép- és Észak Európában, különösen a Skandináv országokban, a nyírfát mágikus hatása miatt is, jó néhány - többek között epebántalmakkal, lázzal vagy allergiával járó - betegség gyógyítására használják, de hatásos vízhajtónak is tartják.


Nálunk a tavasszal megcsapolt nyírfa kicsurgó nedvét nyírvíznek nevezik, melyet felfogva frissen vagy erjesztve üdítő italként, golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen isznak. Olykor a bort ízesítik vele. A nyírvizet arcfinomítónak, szeplő ellen kenőcsként is használják. A nyírfa leveles ágai pedig elsősorban rontáselhárításra és megelőzésre szolgáltak.


A magyar szerelmi jóslások egyike szerint, a férjhez menni kívánó lánynak újév első szombatján ki kell mennie az erdőbe, és ott egy olyan nyírfát kell keresnie, amelynek a gallyára az utolsó napsugár rásüt. Ebből az ágból koszorút kell készítenie, melyet a fején kell hazavinnie, majd a dunyhájába tenni, közben azt mondania: „Hozd el az én vőlegényemet, mert amíg el nem hozod, itt száradsz!”
A levél
Magas flavonoidtartalmának köszönhetően a közönséges nyír levele vízhajtó és gyulladáscsökkentő, illetve húgyúti és vesefertőtlenítő szer.
Vízhajtó tulajdonságát viszonylag magas C-vitamin-tartalma is elősegíti. A betulinsav a sejtekre mérgező, és bizonyos származékai (amidok) vírusölő hatást
fejtenek ki. Belsőleg  a nyír levelét enyhébb húgyúti gyulladásokra - hólyaghurut, húgycsőgyulladás - javasolják. Húgyúti kövek és vesekő esetén, valamint ödémák
kezelésére is alkalmazzák. Gyakran más növényekkel együtt, a tövises iglicével, a nagy csalánnal vagy a réti legyezőfűvel, reumás fájdalmak kiegészítő kezelésére
is szolgál. Külsőleg fertőtleníti a koszmót (tejsömör) Érdekesség: Észak-Európában a közönséges nyírt szemölcsök kezelésére használják, vagy egy kis megnedvesített kéregdarabot cserélgetnek rajta mindennap, vagy összetört
kéregből készítenek rá főzetet. A nyírfa hatása minden bizonnyal a szalicilátoknak és vírusölő vegyületeinek (betulinsav) köszönhető.Ősi örökségünk része, az Urál menti időkből – erre utal neve is, mely vogulul nir. Eredetileg valószínűleg vesszőt jelent. A népi hiedelmek szerint Nagyasszonyunk fájával minden komoly baj távol tartható.
A szárított levélben sok C-vitamin is található, ezért itták tavaszi fáradtság megelőzésére. A népgyógyászatban elsősorban vértisztítóként és ízületi, ill. vesebetegségek orvosságaként tartották számon.


Hatása:
- Erélyes vizelethajtó (diuretikus), ezért csökkenti az ödémát és a vérnyomást
- Húgyúti fertőzések esetén enyhe fertőtlenítő (antiszeptikus)
- Vesekövek képződését gátló hatása van
- Gyulladáscsökkentő: mivel sok gyulladáskeltő anyag kiürülését segíti,
a zajló gyulladások (pl. reuma) gyorsabban megszűnnek
- Bőrtisztító: salaktalanító hatásának köszönhetően enyhülnek a bőrbetegségek,
pl. ekcéma, pszoriázis, gennyedések, aknék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése