2011. szept. 27.

PH érték


A pH érték normálistól való eltérése hosszú távon súlyos következményekkel járhat egészségünkre. A problémák az emésztési zavaroktól egészen a mozgásszervi megbetegedésekig terjedhetnek.
A pH érték egy mérőszám, amely bármely folyadék, többek között a testnedveink sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán mérik. A 7-es pH a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb.

Nyálunk viszont állandóan lúgos, ezért a pH-ja 7,4. A bőrünket, pedig enyhén savas védőréteg fedi, ezért a pH-ja 5.5 körül mozog. Testünk valamennyi részén található testnedveinknek van egy optimális pH értéke, amelyre szervezetünk állandóan felügyel. Vérünk pH-ja 7,3 körüli, tehát lúgos. Ha ez az érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba belehalnánk.
A lúgok szervezetünkben a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek.

 A tudomány nyomára bukkant azoknak a kémiai elemeknek, amelyek a lúgosságot és a savasságot okozzák.
A savas szervezet fáradékonyabb és teljesítőképessége is gyengébb. Ha a tápanyagokkal szervezetünk nem kap a savak semlegesítéséhez elegendő kalciumot, akkor elvonja azt máshonnan.

Ez súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. Hiszen a csontok, az ízületek, az izmok alapvető összetevői ezek az anyagok. Ezért érdemes odafigyelni, mi kerül a hasunkba. De akár megmérhetjük szervezetünk savasságát otthon is. Vizeletünkbe egy héten át rendszeresen mártsunk lakmuszpapírt. Ha átlagosan 6,5 és 5,5 között mozog vizeletünk pH értéke, akkor még nem vészes a helyzet, de ennél alacsonyabb, akkor jobb, ha elkerüljük a pH fő ellenségeit, a foszfor és tartósítószer hozzáadásával készült ételeket.
Szervezetünk akkor működik a legoptimálisabban, ha a legtöbb testfolyadékban enyhén lúgos állapot uralkodik, tehát a pH érték 7 és 8 között mozog. Szervezetünk elsavasodása esetén megbomlott az egyensúly, és számos létfontosságú enzim nem tudja a működését elvégezni.

Étkezésünk során számtalan sav keletkezik, melyeket szervezetünk kiválasztás és légzés útján képes közömbösíteni. A baj akkor kezdődik, amikor a helytelen táplálkozás következtében lehengerlődik a szervezet lúgosító rendszere, s már nem képes a savas hatást kiküszöbölni. Ilyen esetben beszélünk a pH érték vagy a pH egyensúly felborulásáról, melynek következményei nem optimális testi működésben nyilvánulnak meg.
A lúgok szervezetünkben a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek.
A savasodás, illetve a sav bázis egyensúly felborulásának mértékében tapasztalhatjuk a különböző negatív fizikai kihatásokat, mint például betegségek (csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség stb.), felborult anyagcsere (elhízás vagy annak ellenpárja a kóros soványság) vagy rendszeres fáradság érzet. A lúgosítás megerősítése segíthet, ezen tünetek kezelésében.
A savképződésért felelős foszfor, a húsokban, az édességekben, a fehérlisztben és a tartósítószerekkel készült valamennyi ételben és italban megtalálható. És a mai ember táplálékai háromnegyedét sajnos ezek teszik ki.
Savasító ételek:
- hús: emésztése során húgysavat termel;
- kóla: foszforsavban gazdag;
- buborékos italok: szénsavasak;
- cukor és finomlisztből készült tésztafélék: ecetsavat termelnek;
- sajt és a sózott, tartósított felvágottak: salétromsavat termelnek;
- bor: kénsavvá alakul;
- kávé, tea: csersavban gazdagok.
A fenti adatokból következik, hogyha helyre akarjuk állítani szervezetünk sav bázis vagy pH egyensúlyát érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra. A hatékonyabb lúgosítás érdekében hasznos lehet kifejezetten lúgosító táplálék kiegészítők használata is. A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek, a kalciummal az élen, a barnalisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő nagy mennyiségben.

Lúgosító ételek:
- zöldségek (bármely zöldség);
- a gyümölcsök inkább savasítanak, kivéve a citrom, grapefruit, meggy, kókusz;
- szója;
- gabonafélék közül a hajdina, és tönköly búza, barna lisztek,
- magvak közül a tökmag, mandula;
- fűszerek közül a hagyma, fokhagyma, piros-paprika, cayenne bors, gyömbér.
- friss tej,

- lucerna.
Savasodást előidéző dolgok:
Élvezeti szerek (kávé, alkohol, cigaretta...)
Mozgáshiány
Krónikus és túlzott stressz
Egészségtelen és rendszertelen étkezés, túlzott húsfogyasztás
Kevés folyadékbevitel
Gyógyszerek
Árulkodó tünetek:
A savtöbblet megmutatkozik az ember arcán, külső jelei akár szemmel is láthatók a gyakorlottak számára.
A bőr szürkés, sárgás, petyhüdt, száraz, korpázó és kisebb-nagyobb pattanások, vörös foltok tarkítják.
A szemfehérje vöröses, mert a túl savasodás miatti gyulladáskészség tükröződik rajta.
A nyelvet vastag sárgás-fehéres-barnás lepedék fedi, szélei ödémásak, a fog benyomatot megtartják, esetleg néhol berepedezettek.
Az ajkak elkeskenyednek, világosak lesznek.
A haj és a körmök fénytelenné válnak, töredeznek, elvékonyodnak, a fejbőr korpázik, viszket. A körmökön néhol megvastagodások, másutt gödrök keletkeznek.
A szájszag nagyon kellemetlen lehet, ez a rosszul működő emésztőszervekben lezajló erjedési és rothadási folyamatok következménye.
A has puffadt, a széklet nehezebben vagy naponta többször is ürül - ilyenkor formálatlan, pépes.
A testszag rendkívül kellemetlen lehet a bőrön át távozó savas, csípős veríték és faggyú miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése