2012. máj. 7.

Teljes értékű táplálkozás


Hogyan étkezzünk egészségesen ?

-  Minden nap fogyasszunk 2-3 evőkanálnyi nyers gabonát pl.: friss mag müzli formájában

-  Fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket. Ha lehetőségünk van, őröljük meg hozzá frissen a lisztet és süssük meg.

-  Próbáljuk meg ételeink legalább felét nyersen elfogyasztani. Célszerű minden étkezést nyers étellel kezdeni, ezzel meg tudjuk előzni az ún. emésztő-leukociták képződését. Valamint a nyers ételeknek van a legrövidebb időre szükségük a megemésztéshez. A nyers ételeinkben legyen egy zöld levelű, pl.: saláta levél, valamint két fajta zöldség egy a föld felül pl.: paradicsom, káposzta stb., kettő a föld alól pl.: sárgarépa, cékla stb.

-  Együnk természetes zsíradékokat és hidegen préselt növényi olajokat, olajos magvakat.

- Mérsékelten fogyasszunk édességet. Édesítésre használjunk mézet, vagy édes gyümölcsöket.

- Élvezeti cikkeket (cigaretta, alkohol, kakaó, kávé, fekete tea, zöld tea) mértékkel fogyasszunk.

-   Elegendő vizet igyunk.

Táplálékunk minősége, ételeink természetes egységének, épségének függvénye.
Ezért fontos szabály, ételeinket hagyjuk meg, amennyire csak lehet természetes egységükben!!! 
A mai modern tudomány képes élelmiszereinket legkisebb összetevőire szétszedni, de az egy szem vetőmagban rejlő életadó titkot nem tudta megfejteni!

3 tápanyagot ismerünk:
-          szénhidrátok,
-          fehérjék,
-          zsíradékok.

valamint az ún. vitál anyagokat: ( vital= élet )
-          vitaminok,
-          ásványok,
-          nyomelemek,
-          enzimek, fermentek,
-          telítetlen zsírsavak,
-          aroma anyagok,
-          rost anyagok.

Még mindig vannak ún. Auxonok, amelyek jelenlétét nem sikerült kimutatni, csak létezésüket. 
Bernaŝek – Cseh kutató kísérlete:
Összeállított egy ún. asztronauta kosztot, ami annyit jelentett, hogy a táplálék mindazokat a ma ismert anyagokat tartalmazta, amely -a mai tudomány szerint- szükséges az élet és az egészség fenntartásához.
Patkányok etetése során megfigyelte, hogy már az első generációnál megjelentek a degeneratív elváltozások, melyek generációról, generációra egyre súlyosabbá váltak. Az utódok nagy számban pusztultak el a születésnél, valamint egyre életképtelenebb utódok jöttek a világra. A 4. generáció már egyáltalán nem volt képes utód létrehozására. A patkányok etetése nyers gabonával, újabb 4 generáció után visszafordította ezt a pusztító folyamatot.
Tehát mégis rejlenek a természetes egységében meghagyott élelmiszerekben, mint pl. a gabona, olyan egészséget és életet biztosító anyagok, melyeket még nem ismerünk, laboratóriumokban nem tudunk kimutatni, azonosítani! Így mesterségesen előállítani sem. 

Lehetőség szerint fogyasszunk csak bizonyítottan ökológiai termelésből származó élelmiszereket! Miért?
- nem használnak könnyen oldódó ásványi anyagokat tartalmazó trágyákat
- nem használnak kémiai, szintetikus növényvédő szereket
- nem alkalmaznak a betegség megelőzésére irányuló orvosságokat (például antibiotikumot) az állatok gyógyítására
- kizárólag saját termesztésű takarmánnyal etetik az állatokat
- az állattartás a fajnak megfelelő

Miért helyezik előtérbe a helyi termesztésű, és az évszaknak megfelelő élelmiszereket?
A helyben termelt és az évszaknak megfelelő élelmiszereknek nagyobb a tápértékük, ízletesebbek, mert nem kell éretlenül szüretelni, és hagyományos tárolás után, kezeletlenül kerül az asztalra. A melegházak működtetéséhez szükséges energiafelhasználás teljesen kiesik, a költséges és környezetszennyezéssel járó szállítást és a csomagolást is megtakarítjuk. 

Kerülendő élelmiszerek:

Az izolált cukrot és a fehér lisztet, együtt finomított, izolált szénhidrátoknak nevezzünk. Legfőbb okozói a táplálkozásból eredő civilizációs betegségeknek.

1. Cukor

Izolált cukor alatt, mind azokat a cukrokat értjük, melyeket ipari úton állítanak elő pl.: fehér cukor, kristálycukor, porcukor, barna cukor, nádcukor, gyümölcscukor, szőlőcukor, tejcukor, maláta cukor, sucanat, rapadura, almaszirup, juharszirup, melasz, frutilose, maltodextrin, stb.
A felsorolt cukor fajták mind mesterséges koncentrátumok, azaz izolátok.
A cukrokból a finomítás miatt hiányoznak a növényben jelen levő ásványok, vitaminok, melyek szükségesek a zavartalan anyagcseréhez. Szervezetünk hibátlan működésénél a szénhidrátok lebomlanak szén -dioxidra, amit kilélegzünk ill. vízre, amit kiválasztunk vizelet ill. izzadtság formájában. A szénhidrátok lebomlása igen bonyolult kémiai folyamat, zavartalan lefolyásához 5 vitamin szükséges

-          vitamin B1, Aneurin, Thiamin
-          vitamin B2, Riboflavin, Lactoflavin
-          vitamin B3   Pantothensav
-          vitamin B5   Niacin, Nikotinsavamid
-          vitamin H   Biotin      

 Ezek a vitaminok a cukor finomítása során elvesznek. Ezért a finomított szénhidrátok vitamin B rablók. A vitamin B1 ezenkívül nélkülözhetetlen mind a fehérje, mind a zsíradékok  leépítésénél, anyagcserénél. Tehát az izolált cukrok fogyasztása nem csak a szénhidrát anyagcserét zavarja meg a szervezetben, hanem magával vonja a fehérje és zsíradék anyagcsere folyamatok felborulását is.

Mi a különbség pl. egy cukorrépa természetes cukor tartalma és a mesterségesen előállított háztartási cukor között ? 

A cukorrépában levő természetes cukor mennyisége arányban van az egyéb ásványok, vitaminok, rostanyagok, víz stb. mennyiségével. Minden jelen van, ami zavartalan emésztéséhez szükséges. Tehát az egészség egyensúlya az emésztés során nem borul fel. Ezen kívül a természet határt szab, telítettség érzetünkkel annak, hogy hány cukorrépát tudnánk egyszerre megenni.
Mit gondol, hány cukorrépa szükséges egy kanálnyi cukor előállításához?
Képes lenne ezt a mennyiségű gyümölcsöt ugyanannyi idő alatt megenni, mint a kanál cukrot?

Pl. a juharfa levének természetes cukor tartalma 2,5-3,5 %, ezzel szemben a finomítás során, főzéssel megnöveljük a juhar szirup cukor tartalmát 66 % - ra. A főzés 103,5 °C- on 5-6 órán át folyik. Ön szerint mennyi vitamin marad még a juhar szirupban?
Egy természetes élelmiszer pl. gyümölcs, zöldség elfogyasztásánál, először megrágjuk az élelmiszert, ami során az nyállal keveredik és lassan megindul a benne levő saccharidok, cukor-molekulák mono- di- és polisaccharidok felbontása. A folyamat során a vér cukor szintje lassan emelkedik, ugyanilyen mértékben jut a vérbe az inzulin.
Ezzel szemben izolált cukor fogyasztásánál a vércukor szint rapid emelkedése egy hirtelen, izgatott inzulin adagolást követel. A hasnyálmirigy ún. belefáradása az egyik fő oka, a későbbi inzulin termelés zavarának. 

Cukor finomítás:

 1. alapanyag aprítása,
 2. cukor kioldása,
 3. oldat tisztítása, mész hozzáadásával, amely során majd minden vitamin megsemmisül,
 4. szénsav hozzáadása, a mész kicsapatásához,
 5. szűrés, iszapra és cukor oldatra,
 6. fehérítés Kalcium- Szulfit hozzáadásával,
 7. a cukor oldat besűrítése vízgőzzel,
 8. kikristályosítás főzéssel,
 9. centrifugálással szétválasztás nyers cukorra és melaszra,
 10.  a nyers cukor további finomítása, még egyszer a 3. ponttól indulva.

Az ún. nádcukor, ursüsse és az egyéb reformboltokban alternatívaként ajánlott cukrok is mind cukor koncentrátumok. A kinyerési módszerek különbözőek, pl. préseléssel nyerik ki a cukrot, majd főzéssel sűrítik be, de mindig használnak meszet a tisztításra.
A háztartási fehér, kristálycukor és a „legkíméletesebben” készített reform cukor között 0,7 % különbség van, vitamin és ásványi anyag tartalomban!
Minden zacskóban, dobozban, üvegben kapható cukor, izolált cukor.

Az izolált cukor:
-          megzavarja az anyagcsere folyamatokat,
-          krónikus hypo ill. hyperglykemiához vezet,
-          felelős a csontritkulásért, Kalcium rabló,
-          az inzulin adagolást ingerli,
-          fiatalok növekedési folyamatát felgyorsítja, korai testi érés nincs arányban a szellemi érettséggel,
-          mellékpajzsmirigy zavart, Kalcium anyagcsere zavart okoz,
-          viselkedési zavarokat okoz,
-          függőséghez vezet, csökkenti a fájdalmat és az unottságot.

2. Fehér liszt és termékei :

Fehér liszt alatt értünk minden olyan gabona őrleményt, melynél a gabona magjából csak a keményítő marad meg. Ne tévesszen meg minket a szürkés színű finomított rozsliszt, az is ide tartozik, színe ellenére csak hosszú láncolatú izolált szénhidrátot, azaz keményítőt tartalmaz. 
A gabona mag értékes vitaminjait, zsírtartalmát, ásványtartalmát szinte 100 %-ban elvesztettük a finomítás során.

       Gabona felépítése                                                                    A teljes gabona mag tartalmaAleuronréteg

-          ásványi sók
-          oldható fehérjék
-          rostanyagok
-          kevés zsíradék

Csíra
-     zsíradékok ún. csíraolaj
-     oldható fehérjék
-     ásványi sók
-     vitaminok, vitamin B-Komplex

Fás termésfal
-    rostanyagok
-    kevés vitamin, ásványi sók, nyomelemek


Liszttest
-          keményítő
-          sikér
A csíra magas zsírtartalma miatt a teljes kiőrlésű lisztek hamar megavasodnak.
A civilizáció betörésével, a nagyvárosok népessége rohamosan megnövekedett. A városok növekvő liszt igényét a kis malmok már nem tudták kiszolgálni, valamint a teljes kiőrlésű liszteket nem lehetett hosszú ideig tárolni, így nem tudtak a városokban lisztet felhalmozni, későbbi feldolgozásra.
A XIX. Század végén megrendezett világkiállításon bemutatott újszerű gabona malom, évek alatt meghódította Amerikát, majd Európát. Ez a malom képes volt egy olyan liszt előállítására, mely izolált keményítő tartalma miatt szinte határtalan ideig eláll.
A fehér kenyér kezdetben csak a gazdagabb rétegnek állt rendelkezésükre, a nagy tömegekben való elterjedése a jólét jelévé vált. Ami mára újra átfordul és a teljes kiőrlésű kenyerek jóval drágábbak, mint a fehér lisztesek.
A forgalomban levő teljes kiőrlésű liszteknél gondolnunk kell arra, hogy a liszt megavasodását meg kell akadályozni, így ezek is tartósítva vannak, hőkezeléssel, valamint a teljes kiőrlésű lisztnél, mivel megbontottuk a gabonát, megindul az oxidáció és a saját mikroorganizmusok „felemésztik” a hasznos vitál anyagokat. Ezért egy teljes kiőrlésű liszt kb. 14 nap után, már szervezetünk számára szintén értéktelen. Ha lehetőségünk van rá, frissen őröljük a gabonát használat, sütés előtt, vagy bio ill. reform boltokban kis adagokban őröltessünk meg, egy pár napra elegendő lisztet és tároljuk hűvös helyen. Ha valaki sokat süt kifizetődő, egy kis háztartási gabona őrlő megvétele.

3. Finomított olajok, zsiradékok:

Ide tartoznak azok az olajok, amelyeket nem tisztán hideg préseléssel nyernek, hanem kémiai extrakcóival, finomítással. Pl.: háztartási olajok, margarin, reform margarin, pálmazsír stb.
Finomítás, célja az olajak „nemesítése”. Vegyszerekkel, magas hőfokon eltávolítanak minden természetes és nem természetes kísérőanyagot -ami az élelmiszeripar szerint- a kinézetet, illatot ill. az ízt befolyásolná. Ténylegesen ezek az olajok további kezelés nélkül élvezhetetlenek.

Finomítás folyamata:

1.      Extrakció: Szerves oldószerrel (könnyű benzin = n-Hexán), magas hőmérsékleten, kioldják az utolsó csepp olajat is a préspogácsából. Az oldószernyomok mindig maradnak a kész olajban. 

2.      Lecithin kivonása: azért történik, hogy az olaj ne zavarosodjon. Holott a lecithin kicsapódása az olaj minőségét nem rontja. Életfontosságú anyag, szerepet játszik az epe képződésében és a zsiradékok emulgeálásában, reszorpciójában. A nyersolajból a lecithint víz segítségével választják ki. A kinyert lecithint az élelmiszeriparban, gyógyszer és kozmetika iparban használják fel, emulgeátorként.

3.      Habtalanítás: során a maradék phospho-glycerideket, ásványi anyagokat, gyantát, viaszt, vitaminokat, szénhidrátokat, fehérjéket távolítják el. A lecithinektől megtisztított nyers olajat felmelegítik és összekeverik foszforsavval, majd centrifugázással eltávolítják a „zavaró” anyagokat. A phospho-glyceridek eltávolítása fontos, mivel a keményítésnél használt nikkel katalizátorokat „megmérgezné”.

4.      Savtalanítás: nátronlúggal kötik meg, a még jelenlevő szabad zsírsavakat, növényi savakat, természetes anti-oxidánsokat. A zsírsavak az olajat avassá ill. kesernyéssé tehetik. A megkötött zsírsavak a szappaniparban kapnak felhasználást. A savtalanítás során fontos vitaminok mennek kárba, amiket később mesterséges úton pótolnak.

5.      Színtelenítés: a lecithin kivonás, habtalanítás és savtalanítás után az olajat fehérítik, hogy egy áttetsző, színtelen, íztelen olajat kapjanak. Az olajat újra felmelegítve összekeverik bentonittal és/ vagy aktív szénnel, végül nyomószűrön átszűrik. Itt az olajban levő karotin, ami a zsírban oldódó A vitamin elő lépcsője teljesen elveszik.

6.      Dezodorálás: az utolsó illatanyagok valamint, a használt oldószerek vegyszerek illatának eltüntetése.

7.      Modifikáció: a zsíradékok keményítése ill. az észterek módosítása. Cél: kenhető margarinok. Alacsony hőmérsékleten, hidegben, hűtőszekrényben is folyékony olajok létrehozása.                 
  
7.1.   keményítés vagy hidratálás: nyomás alatt, magas hőmérsékleten, Nikkel katalizátoron, a telítetlen zsírsavakra Hidrogén molekulákat „akasztanak” rá, ezáltal azok telítetté válnak. A folyamat során ún. transz-zsírsavak jönnek létre, melyek természet ill. test idegenek. A transz-zsírsavak molekuláinak térbeli szerkezete eltér egy természetes zsírsavétól, ezért egy teljesen más reakciót vált ki a szervezetben pl.: koleszterinszint növekedést.
7.2.   Frakció, szakaszos lepárlás: ezzel az eljárással elválasztják a különböző dermedés fokú zsíradékokat. Ezt az eljárást mindig egy finomítás követi, a használt oldószerek, tenzidek eltávolításához.
7.3.   Észterezés: során a zsír molekulákat szétbontják, majd véletlenszerűen újra összeteszik őket. Ezáltal a természetben nem előforduló észtereket hoznak létre. Cél: az olvadási pont növelése, jobb kenhetőség, jobb konzisztencia, állag.

Mint láthatjuk a kémia segítségével az élelmiszeripar minden célra képes előállítani a megfelelő olajat, zsíradékot.

8.   Rekombináció: amit a finomítás során eltávolítottak, azt mesterséges úton visszapótolják
A természetesség látszatát a következő anyagokkal próbálják fenntartani:
-          szintetikus karotin- a szép sárga színhez,
-          mesterséges aromák,
-          mesterséges anti-oxidánsok,
-          tartósítószerek,
-          szintetikus vitaminok.

Mit gondolnak ezen eljárások után, mi köze van a finomított olajoknak a természetben megtalálható olajos magvakhoz és a belőlük készült hidegen préselt olajokhoz?


Honnan tudjuk meg, hogy egy olaj tényleg hidegen préselt és jó minőségű?

 1. Az illata megegyezik az olajos mag illatával.
 2. Szoba hőmérsékleten kitesszük egy kis tálba és rövid időn kb.1 héten belül megavasodik.

Milyen olajokat vegyünk, milyen zsíradékokat fogyasszunk?

Fogyasszunk vajat, tejszínt, mivel ez az egyetlen természetes zsíradék, mely azonnal sejtjeink rendelkezésére áll, a májban való átalakítás nélkül. A vaj a hiedelmekkel ellentétben nem növeli a vér koleszterin szintjét.
A vajban található meg a legtöbb zsírsav, 76 féle.
Ennek:
-     58 - 65 %- a telített zsírsav,
-          29 - 37 %- a egyszeresen telítetlen zsírsav,
-          2,9 - 4,6 %- a kétszeresen telítetlen zsírsav,
-          0,9 - 2 %- a többszörösen telítetlen zsírsav.

Váltogassuk az olajokat, mert minden olaj más és más arányban tartalmaz szervezetünk számára fontos, egyszeresen ill. többszörösen telítetlen zsírsavakat és vitaminokat. Inkább kis üveges olajakat vásároljunk, hogy ne legyen idejük megavasodni, tároljuk őket hideg sötét helyen.


 4. Gyümölcslevek, zöldség levek, befőttek, kompót

Gyümölcslevek, zöldség levek, befőttek, kompót kerülése célszerű - legalábbis kezdetben, a teljes értékű táplálkozásnál – mert, ezek összeférhetetlenséget okozhatnak.
Ide tartoznak a házilag, frissen préselt gyümölcs és zöldség levek is. Ugyanis ezek is izolált élelmiszernek számítanak, mivel a présgépben marad a rostanyagok és vitaminok jelentős része. Érzékenyebb embereknél összeférhetetlenséget okozhat. Pl.: felpuffadás a teljes kiőrlésű gabona termékektől, gyomorégés, túlzott gázképződés stb. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy alkalmanként sem fogyaszthatunk frissen facsart leveket, de ilyenkor lassan kortyolva igyuk őket.
A főzéssel kapott befőttek, kompótok, lekvárok, pedig a magas cukor tartalom miatt okozhatnak összeférhetetlenséget.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése