2014. ápr. 23.

Élesztő

Az élesztő kémiai összetétele: víz 73% – 75%, fehérje 13%, kisebb mennyiségben ásványi anyagok (kálium, kalcium, nátrium, magnézium, foszfor), zsiradék, szénhidrát, vitamin (B,E), valamint enzimek (többnyire zimáz).
Az élesztő tartalmaz vitaminokat, legnagyobb mértékben a B1-, B2-, és B12-vitamok találhatóak meg benne, amelyek az idegrendszer működéséhez elengedhetetlenül fontosak, de B12-vitamin tartalma miatt a vérszegénység kialakulása ellen is fogyaszthatjuk az élesztőt.
Csodaszer a konyhából, amelyet használhatunk köröm erősítésre, hajnövesztésre, ill. pattanások ellen is kitűnő. Az élesztőt kívülről- belülről is alkalmazhatjuk. Kiváló gyulladáscsökkentő, rengeteg B vitamint tartalmaz, ráadásul olcsóbb, mint a sok híres kence, amik mindenfélét ígérnek, aztán semmi nem történik. Helyettük tudom ajánlani az élesztőt, ami valóban csodaszer.

Mire jó? 
- stresszűző

lúgosító hatású
- allergia ellen
- bőrápoló hatás
- étvágy csökkentő

Néhány ötlet:
A hajunkat puhává, fényessé varázsolja, emellett növeszti is. Hajtípustól függően különböző pakolásokat találhatunk az interneten. Én kevés langyos vízbe teszem az élesztőt, esetleg hozzáadok egy kevés mézet. Összekeverem őket, majd a hajamra kenem. Fontos, hogy először a fejbőrünkre kenjük, ugyanis az egészséges haj a hajtöveknél kezdődik. Bele is masszírozhatjuk a keveréket a hajunkba, bőrünkbe, így az élesztő és a méz tápanyagai eljutnak a hajhagymákhoz. A maradék keveréket pedig szétoszlatjuk a hajunkon. Töredezett végek ellen kiváló, ha az élesztőt annyi tojás sárgájával keverjük el, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk. Ezt fél óráig rajta lehet hagyni.

Meg kell említeni, hogy élesztő tökéletes a pattanásos bőrre. Kevés élesztőt 1-2 csepp mézzel összekeverünk, az arcunkra kenjük, rajta hagyjuk kb. 20-30 percet, majd egyszerűen ledörzsöljük (olyan állaga lesz, mint a bőrradírnak). Először egy kicsit csípni fog, de nem vészes. Egy héten egyszer ajánlott egy ilyen arcpakolás.

A körmökre is rendkívül jó gyógyító hatása van. Erősíti őket, és sokkal gyorsabban fognak nőni, mint előtte, nem fognak hámlani sem.

Mindennap egy késhegynyi élesztő, nagyon kevés(!) vízzel csodákra képes. Azt azonban fejben kell tartani, hogy az élesztő lenyelése után legalább fél óráig nem szabad inni, mert a plusz folyadéktól megkelhet, és felfújhatja a beleket, ill. hasfájást okozhat, tehát ezért óvatosan bánjunk vele.


Sörélesztő pehely
Az élesztőpehely tulajdonképpen nem más, mint egy inaktivált élesztő - pehely formátumban. Hogy ez mi a szöszt jelent? Azt, hogy nem alkalmazható tészták megkelesztéséhez, viszont nem puffaszt, nem erjed, így candidások is használhatják! Ezen kívül a sörélesztőnek magas a fehérje koncentrációja, vitaminokban -főleg a B-vitamin fajtái-, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. Nagyban hozzájárul a haj, a körmök és a bőr egészségéhez – talán pattanásos korotokban.
Általános regeneráló, immunerősítő hatása révén lerövidíti a betegségeket, műtéteket követő lábadozási időt, illetve a fizikai teljesítmény növelését is elősegíti… így sportolók is tolják ezerrel!
Fogyasztása mindenkinek ajánlott, már csak a rostbevitel növelése végett is. 
Használata: szórd bele vagy rá az amúgy sajtot megkövetelő ételedbe! Nem vicc, legutóbb már a spagetti, pizza tészta, sós muffin tetejére is ez ment! Amúgy kis joghurttal sajtszószt is varázsolhatsz belőle, de csak simán a pirítóst vagy a salátákat is feldobja! Arra figyelj, hogy önmagában ne csipegesd, mert úgy nem feltétlenül jön ki az íze… inkább a fenti ételvariációkban teszteld!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése