2014. jún. 5.

Ásványi anyagok a kozmetikában

A szakértők szerint az ásványi anyagokat tartalmazó kozmetikumok előnye nem csak a különösen bőrbarát jellegből adódik, emellett megakadályozzák a különböző gyulladásokat és nyugtatják a bőrt. Természetes UV-védelmet biztosítanak, mivel apró szemcséik visszatükrözik a sugárzást. Az előnyöknek ezzel még nincs vége: a hagyományos púderrel szemben nem tömítik el a pórusokat, hiszen közvetlenül a bőrre és nem annak mélyedéseibe visszük fel. Ezáltal nem gátolja a bőr természetes légzését.
Az ásványi alapú krémek és púder optimálisan működik együtt a bőrrel: ápol, táplál, ugyanakkor megfelelő arcszínt biztosít és a nem kívánt elszíneződéseket, gyulladásokat is elfedi, és kezeli. A ráncokat is kiigazítja – optikailag legalábbis – és apró szemcséi fényvisszaverő prizmaként működnek.Jó tehát tudni, hogy amit a bőrünkre kenünk, azok már nem csak szépítenek bennünket, de még jót is tehetnek számunkra.


Cink oxid: Ásványi színezék.. Használják sűrítő, fehérítő és síkosító segédanyagként, és fizikai fényvédőként is. Kiváló UVB és UVA blokkoló.  Meglehetősen fotostabil,. megnyugtatja az irritált bőrt, antioxidáns hatású. Használatakor fehér réteget hagy maga után.
Sodium Chloride/ nátrium klorid Himalaya  só
Közönséges nevén konyhasó.Térfogatnövelő, gélstabilizáló, sűrűség szabályozó anyag,.fertőtlenít, hidratál
Aktív szén: méregtelenít, tisztítja a pórusokat
Titán-dioxid: gyulladáscsökkentő hatás,
Vas-oxid: az ásványi sminknek természetes színezéke, üdévé teszi az arcot, sárga, piros fekete színre színez
Mica: ásvány, ami csillámpor, és ragyogó szikrázó színekkel,
titán-dioxidok és vas-oxidok keveréke
Kalcium: mely enyhíti, vagy megakadályozza az allergiás reakciókat, 
Magnézium: mely védőfunkciót lát el, 
Mangán: antioxidáns hatású, 
Cink:pedig megköti a szabad gyököket. 
Természetesen ide tartoznak az agyagok erről bővebben itt olvashatsz:Agyagok
Alapozó recept:
 4.5g cink-oxid, 2.5g shea vaj, 1g kendermag olaj, 1 kapszula E-vitamin,1-1 csepp ylang-ylang és geránium illóolaj (helyettesíthető mással vagy elhagyható), kurkuma,  szénpor, vas-oxid
    A cink-oxidot beletesszük egy mozsárba és kicsit áttörjük. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is és jól eldolgozzuk őket. A színeket bármikor hozzá lehet adni, én a végén színeztem, de nagyon jól össze kell dolgozni őket, hogy szép egységes legyen az alapozó színe. A pirosból és a feketéből csak nagyon pici kellett, kurkumából viszonylag több. A szín kikeverésére rá kell szánni az időt, de ennél jobban bőrszínhez igazodó alapozót nem igazán talál az ember.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése