2014. nov. 1.

Kurkuma


A Távol Keleten, különösen Indiában már évezredek óta ismerik áldásos hatásait, s így az orvoslás egyik kulcs gyógynövénye. A jelenkori tanulmányok minden kétséget kizáróan bizonyították hatásosságát. A kurkuma alkalmazásával kezelt csoportokban szignifikánsan jobban mérséklődtek a gyulladás tünetei, mint bármely egyéb gyógyszert, terápiát alkalmazó kontrollcsoportnál. Kétséget kizáróan csökkent a gyulladás (a vérkép ezen mérőszámai alaposan javultak), az ízületi porc destruktivitása (rombolása) is leredukálódott, sokszor teljesen megszűnt. Azt feltételezik, hogy a kurkuma képes blokkolni a gyulladási folyamatokat azáltal, hogy gátolja azon fehérjék termelődését, melyek a fájdalmat, önrombolást okozzák. Már több mint 700 génről bizonyosodott be, hogy a kurkuma képes jó irányban befolyásolni azokat, s ezáltal gátat vetni a gyulladásos folyamatok kialakulásáért leginkább felelős COX2 és a 5-LOX enzimek előállításának.
Ennek a csodálatos növénynek még további számos áldásos hatása van, melyek közül kiemelkedik a rákmegelőző tulajdonsága, mivel gátolja a tumoros sejtek burjánzását, szaporodását a szervezetben, szintén akadályozza a sejtek rosszindulatúvá való elfajulását, illetve segít a szervezetnek a már mutálódott rákos sejtek elpusztításában. Több Nyugat-európai természetgyógyász klinikán nagy sikerrel alkalmazzák a kurkumás kezelést rákos megbetegedések kezelésében nagy mennyiségű (20-25g/nap!!!) C-vitaminnal egyetemben. A sornak még nincs vége, hiszen májerősítő-, regeneráló hatása is számottevő, vírus-, baktérium-, gombaölő tulajdonsággal rendelkezik, sikerrel alkalmazzák Alzheimer kórba szenvedőknél, elősegíti az érelmeszesedés megelőzését, vérhígító, trombózis megelőző hatású.
Egy neves táplálkozással kapcsolatos folyóirat, a Journal of Nutrition nemrégiben a kurkuma újonnan felfedezett hatásáról számol be. Ennek alapján úgy tűnik, a kurkuma az elhízás ellenszereként is segítségünkre lehet, mégpedig azért, mert képes elfojtani a zsírsejtek növekedését. 
Az súlygyarapodás a zsírsejtek növekedésének köszönhető, ez viszont nem következhet be anélkül, hogy új vérerek ne keletkeznének - ezt a folyamatot hívjuk angiogenesisnek, olvasható a kurkumával kapcsolatos tanulmányban. A megfigyelések szerint a kurkumin elnyomja a zsírsejtek vérellátását. Így aztán megfelelő ellenszere lehet az elhízásnak, jól jön fogyókúra esetén. 
Kurkumin kísérlet 
A kurkumin "zsírsejt sorvasztó" hatását egereken bizonyították, melyeket magas zsírtartalmú diétán tartottak a kutatók. Megfigyelhető volt, hogy a naponta testsúlykilogrammonként 500 milligramm kurkumint kapó egerek vérkoleszterin szintje jelentősen alacsonyabb volt, és a zsírsejtek hajszálereinek denzitása. Így vérerek gyengébb fejlődésének köszönhetően összességében gyengébben gyarapodtak a kurkumával etetett egerek zsírsejtjei. 
Emellett arra is felfigyeltek, hogy az ilyen egerek májában is kevesebb zsírsavat találtak. 
Érdekesség: 
Minden indiai templomban van kurkuma. A papok és szerzetesek ruháit ezzel színezik sárgás narancsra, ami a tisztaságot és a fény közelségét szimbolizálja. A homlokra festett "harmadik szemet", a boldogság, a fény felé fordulás és jólét jelét az újszülöttekre szintén kurkumával festik. Mintha csak tudnák, a legújabb kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek fényfelvételét.

Receptek:
Aranytej
¼ csésze kurkuma por
½ teáskanál őrölt bors
½ csésze szűrt víz
Keverjük jól össze a hozzávalókat egy kisebb serpenyőben. Közép magas hőfokon addig keverjük, amíg sűrű paszta állagú nem lesz. Ez nem tart sokáig, úgyhogy nem érdemes magára hagyni. Hagyjuk kihűlni a keveréket, amit egy kis üvegben a hűtőben tartunk.
Második lépés 
1 csésze mandulatej vagy kókusztej
1 teáskanál kókuszolaj (lehet mandulaolaj, olívaolaj...)
¼ teáskanál vagy több kurkuma paszta (ízlés szerint)
Méz
Keverjük össze a hozzávalókat egy serpenyőben, kivéve a mézet. Közepes lángon állandó keverés mellet melegítsük, de ne hagyjuk felforrni. Utána mézet adhatunk hozzá ízlés szerint.
Visszahűlt állapotban tálaljuk. Fogyasszuk akár fahéj hozzáadásával. Este igyuk meg, elalvás előtt.
Ez az ital ajánlott álmatlanságban szenvedők, nagyon jó altató hatású.

Kurkuma és gyömbér
Reggel éhgyomorra 1 kávéskanál kurkumapor + 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér.
Mindkettőt lehetne teaként elkészítve is fogyasztani. Egymás után be a szájba őket, és egy nagy korty előre kikészített pohár vízzel kissé szájban öblögetve gyorsan lenyelni, majd a maradék vizet utána, hogy az utóízt is lemossa. Természetesen nem lesz egy gasztronómiai élmény, de “Valamit, valamiért!” Ha valaki nagyon nem bír vele, próbálkozhat valamilyen gyümölcslével is, de az ne narancslé legyen, mert annak savas közege hajlamos közömbösíteni a hatást.
Természetesen használjuk rendszeresen ételeinkbe fűszerként is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése