2015. szept. 22.

Egyszerű teszt a hosszú élethez

Claudio Gil Araujo egyike a Rio de Janeiró-i Gama Filho Egyetem orvosainak, akik az ülő-álló tesztet (sitting rising test, SRT) kifejlesztették eredetileg a sportolók rugalmasságának gyors felmérésére. Most azonban már arra is felhasználják a szűrővizsgálatot, hogy rávegyék a betegeket a rendszeres testmozgásra izmaik és egyensúlyérzékük fenntartása, valamint életük meghosszabbítása érdekében.

Ahogyan öregszünk, az izmaink általában meggyengülnek, az egyensúlyérzék leromlása következtében pedig egyre nagyobb valószínűséggel eshetünk el. Az általános gyengeség mérése a kisebb orvosi rendelőkben jelenleg nagyon időigényes, nem praktikus és pontatlan, a szakértők azonban mégis mozgásra szeretnék ösztönözni az idős embereket.  Dr. Araujo szerint többek között azért is jó az ülő-álló teszt, mert nincs szükség hozzá semmilyen felszerelésre.

A European Journal of Cardiology szaklapban publikált kísérletükben a brazil kutatók 2002 ötvenegy és nyolcvan év közötti személyen végezték el az ülő-álló tesztet a riói Clinimex mozgásklinikán. Eredményeikből az derült ki, hogy a tízből nyolc pontnál kevesebb pontot elérő emberek kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a következő hat éven belül, mint azok, akik tökéletes pontszámot értek el.

A kutatás szerint a tesztpontszám pontonkénti emelkedése a bármilyen eredetű halálozás kockázatának 21 százalékos csökkenésével hozható összefüggésbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése