2016. máj. 9.

Tinktúra készítése házilag

Tinktúra elnevezés alatt a növényi anyagoknak az alkoholos kivonatát értjük.
Készítésénél a növényi részeket összeaprítjuk és gyógyszertárban kapható tömény 96 % -os, vagy 1/3 rész vízzel hígított alkoholban, vagy jó minőségű, biztos helyről származó borban áztatjuk.

Készíthetünk egyszerű tinktúrát, amihez egyféle gyógynövényt használunk, vagy összetett, többféle növényt tartalmazó kivonatot. 


Kozmetikumokban ritkán használunk alkoholos kivonatokat, de ilyenek lehetnek a tonikok, lemosók, after shavek. Egy nagy kivétel van, mégpedig a gyógykenőcsök. Ezekbe kerülhet körömvirág, fekete nadálytő, árnika virág, cickafark, kamilla, mezei zsurló, stb. Keverni is lehet a növényeket, tehát többfélét áztatni.

Az áztatáshoz könnyen kezelhető, széles szájú üveget használjunk, amelyet az anyag elhelyezése után lefedünk.

Az áztatás hőmérséklete 10 - 30 C' között legyen! Ennél melegebb helyen az alkohol párolgása miatt nem szabad végezni az áztatást!

Az áztatás ideje 6 - 8 nap.
Ezután a folyadékot ruhán átszürjük, a visszamaradt anyagot alaposan kinyomkodjuk.
Az így nyert szüredéket vászonkendőben, vagy tölcsérbe helyezett vattán, vagy szűrőpapíron újra átszűrjük, hogy áttetsző folyadékot kapjunk.

Ez a tinktúra a növények hosszú éveken át eltartható gyógyanyagait tartalmazza!
Ha például medvehagyma cseppet készítünk, az akár 1 évig is állhat így, mert a hagymának idő kell. Kis virágszirmoknak elég 4 hét is. Látszik egyébként, hogyan színesedik az alkohol.
Ha van cseppentős üvegünk akkor abba töltsük, de ha nincs akkor megfelel másfajta üveg is. Mivel ebből kicsi mennyiség kell, érdemes több kisebb üvegbe tölteni.

Használatkor a tinktúrából pár cseppet, vagy egy fél mokkáskanálnyi mennyiséget keverünk vízbe, teába, üdítőbe, stb.


Tinktúra friss növényből:
40 g friss növényt, mossuk meg, aprítsuk fel egy botmixerrel. Egy kis vizet adhatunk hozzá, hogy pépes legyen.
A pépet öntsük fel 160 ml vodkával, vagy gyógyszertári alkohollal, majd töltsük befőttes üvegbe (eleve abban is készíthetjük), jól zárjuk le, és alaposan rázzuk össze.
10-14 napig tároljuk sötét, hűvös helyen, naponta rázzuk fel.
Szűrjük át egy muszlindarabon, jól préseljük ki az összes levet.
Töltsük sötét üvegbe, dugaszoljuk le, írjuk rá, mit tartalmaz és mikor készítettük.
Alkalmazás: az előírt adagot cseppentővel szívjuk fel a tinktúrás üvegből, majd 50 ml vízben feloldva igyuk meg.
Tárolás: hűvös helyen (hűtőben) akár egy évig is.

Néhány ötlet: 
Csalán tinktúra (korpásodásra)
Korpásodás ellen csalántinktúra javasolt a fejbőrre hajmosás előtt, ez tényleg megszünteti a gombát, csak heti 1-szer kell majd hajat mosni. Utána tojássárga, méz és citromlé keverékével lehet megmosni a hajat – nem samponnal! Végül levendula, bojtorján, citromfű, csalán – szőkéknek +kamilla – teával lehet leöblíteni.
Heti 1 hajmosásra lesz szükség, nem lesz korpa, nem viszketés, csak ápolt és gyönyörű haj, és ez nem csak ígéret!

Hajhullásra 
1.
Ez az oldat nem csupán valódi hajhullás esetén segít, de akkor is, ha a töredezéstől esnek le a hajszálak. A rozmaring itt is szerepet kap, csak úgy, mint az erősítő csalán és a fejbőrnyugtató körömvirág.
300 ml almaecet
20 csepp körömvirág-tinktúra
10 csepp csalántinktúra
30 csepp rozmaringtinktúra
10 csepp avokádóolaj
2.
Dió levél tinktúra
30 g jól megszárított diófa levél, ez 2–3 evőkanál darált szárított levelet jelent
150 ml etil-alkohol
Fontos, hogy a levelek nagyon jól meg legyenek szárítva, hiszen a gyógykeverék csak így lehet igazán hatásos. A leveleket a tenyerünkbe morzsoljuk jól össze, majd tegyük bele egy befőttes üvegbe, és öntsük rá a 150 ml alkoholt és 100 ml vizet. Két hétig érni hagyjuk, de naponta 2–3 alkalommal jól rázzuk fel.
Két hét elteltével szűrjük le a készítményt, és tároljuk 5–6 napig a hűtőben. A tinktúrát 2 évig használhatjuk, az elkészítéstől számítva ennyi a szavatossági ideje.
Minden hajmosás előtt készítsünk egy öblítő oldatót a dióleveles tinktúrából. Egy liter vízbe 10–12 cseppet kell a keverékből beletenni és feloldani, miután megmostuk a hajunkat, ezzel kell leöblíteni és alaposan bedörzsölni a fejbőrünket.
A 10. alkalom után már érezhető javulást tapasztalhatunk. A hajszálak sokkal erősebbek, egészségesebbek lesznek, és jelentősen kevesebb hajszál fog kihullni. Emellett még az ősz hajszálak is ismét visszanyerik valamelyes természetes színűket.

Szív roham esetén (Dr Schulz tinktúrája)
Cayenne bors
2-3 chili paprika
50% alkohol vagy almaecet
A chili paprikát vágjuk apró darabokra és a cayenne borssal együtt tegyük  egy üvegbe. Öntsük fel folyadékkal hogy ellepje. Keverjük össze majd az érlelés közben is mindennap rázzuk föl. minimum 2 hétig érlejük, de lehet 3 hónapig is. Töltsük át sötét üvegbe a leszűrés után.
Használata:
5-10 csepp tinktúra szívroham vagy stroke esetén, 5-10 perc után ismételni. Eszmélet vesztés esetén a nyelv alá cseppenteni 1-2 cseppet.

Köhögés elleni tinktúrás szirup
Készülhet hársfa, kakukkfű, borsmenta tinktúrából vagy ezek keverékéből
Kis lábasban, gyenge tűz felett keverjünk össze 100 g mézet 50 ml vízzel, hogy sűrű, folyós szirup keletkezzen. Hagyjuk kihűlni.
Tegyünk hozzá 50 ml-t a megfelelő tinktúrából, és jól keverjük össze.
Töltsük sötét üvegbe, feliratozzuk. Kb. 200 ml-nyi szirupunk lesz.
Alkalmazás: A szükséges mennyiséget kanállal, hígítás nélkül vegyük be.
Tárolás: hűtőben 3 hónapig tárolható. Hideg hatására a méz kikristályosodhat, de pár percre meleg vízbe állítva visszanyeri folyékony állagát.

Propolisz tinktúra
A nyers propoliszt a kaptár belsejéről kaparják le a méhészek. Viasztartalmú anyag, de a tiszta viasznál sötétebb színű és erősen ragacsos. A nyers méhszurokból különböző propolisz termékek készíthetők.Legelterjedtebb formája a propolisz tinktúra, de használják propoliszos méz, propolisz krém, propolisz tabletta gyártásához is.

Egy üvegbe annyi “tiszta” (70%<) alkoholt öntünk a feldarabolt propoliszra, hogy ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva hagyjuk oldódni körülbelül egy 1-2 hétig. A készítés során ajánlott a sötét helyen való tárolás. Az oldat akkor van készen, ha a propolisz az oldat alján kivilágosodott, a folyadék színe pedig barnássá vált (1-2 hét). Leszűrés után szobahőmérsékleten kell tárolni, minimum egy évig felhasználható.
A propolisz tinktúra alkalmazása
Légúti fertőzések, húgyutak gyulladásos panaszainál, hepatitisz, májgyulladás, prosztatagyulladás, szívizomgyulladás esetén. Jó eredménnyel alkalmazható ízületi fájdalmak enyhítésére. Használatával az izmok vérellátása nő, csökken a fáradékonyság, az izomláz. Jó nyugtató hatású, klimax okozta fejfájás, fülzúgás, idegkimerülés, álmatlanság, fogfájás, fogínygyulladás, esetén is hatásos. Alkohol, nikotin okozta mérgezés esetén méregteleníti a szervezetet.
Mivel a propolisz tinktúra tömény, így belsőleg csak hígítva fogyasztható. Legegyszerűbb teával, vízzel fogyasztani.
Külsőleg tömény állapotban használjuk. A propolisz csepp a propolisz tinktúrához hasonlóan egy alkohol tartalmú készítmény, csak kisebb kiszerelésben kapható meg a boltokban. Az összetétele, koncentrációja változó, ezért érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt.
Hígítása
Mivel a propolisz tinktúra tömény, így belsőleg csak hígítva fogyasztható. Legegyszerűbb teával, vízzel fogyasztani. Külsőleg tömény állapotban használjuk.
Adagolása
Propoliszból az ember 10-20 mg-ot visel el naponta 1 kg testsúlyra vetítve. Ha 50 ml alkoholban feloldunk 20 gramm viaszos nyers propoliszt, abból napi 100 cseppnél több nem ajánlott egy 70 kilós embernek (1 ml = kb. 25 csepp).

Tinktúra rák és allergia ellen
A tinktúra készítést én a diólevéllel kezdem. A friss diólevelet júliusban kell szedni. Én egy 5 literes befőttes üveget rakok tele összevagdalt diólevéllel, majd teljesen felöntöm az alkohollal. Naponta 4-5-ször felrázom, és amikor a levél felissza az alkoholt, utánatöltök. Nyáron nincs gond, mert a hőmérséklet 20 C feletti. 2 hét után leszűröm, és kipréselem (vagy centrifugázom) a diólevélben lévő alkoholt és a saját nedvességét. A következő növény, amit beleteszek ugyanabba az üvegbe, a közönséges vagy ragadós galaj. Ugyanazzal az alkohollal öntöm fel, amit a diónál kipréseltem. Ugyanúgy 2 hétig hagyom az üvegben, rázogatom, leszűröm, kipréselem. A harmadik növény csak januárban szedhető. Ez a fehér fagyöngy Ceruzánál nem vastagabb ágait és leveleit összevagdalom 5 literes befőttes üvegbe (ebből kb. 2,5 liternyi jön ki), ugyanazt az alkoholt öntöm rá, amivel már áztattam a 2 előző gyógynövényt. Ezt is 2 hétig áztatom, naponta többször rázogatom. Ennél lényeges, hogy csak 20 C feletti hőmérsékleten készíthető. Ezt is leszűröm, kicentrifugázom, és kész a tinktúra, amit mindenféle rákra lehet használni. (Legkevésbé az agydaganatra. Bőrráknál inni is, kenni is kell.)

Használati mód: 3. stádiumban 2-3 hétig 3 óránként inni kell egyikből is meg a másikból is egy-egy mokkáskanállal. Amikor a következő CT-nél megállapítják, hogy kezdett összezsugorodni a daganat, lehet csökkenteni az adagot, 4-5 óránként elég inni. Amíg a rák el nem múlik, naponta 3X meg kell inni egy-egy mokkáskanálnyit egyikből is, meg a másikból is. Amikor negatív a lelet, fokozatosan csökkenteni (kétnaponta, négynaponta, stb.) Egy hónapban egyszer inni kell a fenti adagot életünk végéig, hogy vissza ne jöjjön a rák.
Megelőzésre nem szabad tinktúrát alkalmazni, csak a növényekből készült teákat igyuk, vagy a gyümölcsöket együk!

A medvehagyma csepp
1-2 évig állni kell ennek, és a hagymából készül az igazi. Ne vegyél tavasszal, a levelekből készültet, az átverés. Én a vízmentes,megtörölgetett hagymákat csak egészben hagytam, és vodkával leöntöttem egy ujjnyit még rászámítva. Befőttes üveg, szorosan lezárva. Ennyi. Tavasszal bontottam fel egy két évest. Mondhatom, volt szaga. De magas vérnyomás, infarktus esetén igen hatásos.

Parlagfű tinktúra
3 literes befőttesüveg 
25-30 dkg parlagfű
7 dl vodka, házi pálinka, de lehet gyógyszertári alkohol is, aki tud szerezni, azt érdemes hígítani
A friss növényt egy az egyben jól belegyömöszöljük egy befőttes üvegbe.
Érdemes teletömni, majd leönteni 30-40 fokos alkohollal. (pl. egy natúr vodkával)
Rácsavarjuk a tetejét, és félretesszük két hétre.
Naponta egyszer érdemes megrázogatni, hogy jobban oldódjon. Ha egy nap kimarad, nem baj, ha tovább (pl. egy hónapig) ázik, nem baj.
Ha már jó kis zöld löttyünk van, le lehet szűrni, lehet hígítani, és cseppentgetni reggelente teába, szörpbe, nyelvre.
Elég keserű, de a pitypangszörp ezt az ízt szuperül elveszi.

Fokhagyma Tinktúra / esszencia / kivonat / recept
33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk
majd 10 napig áztatjuk 3 dl bármilyen tiszta, természetes
alkoholban lezárt üvegben langyos meleg helyen.
Naponta egyszer felkeverjük, hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentjük.
Ezt követően a pépet tiszta ruhán át üvegbe szűrjük.
A nyert folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása: mindig evés előtt meginni, kevés tejben, gyümölcslében
vagy vízben elkeverve. (Tejjel,kakukkfűvel fogyasztva nem lesz szaga)
Reggel Délben Este
1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp

2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp

3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp

4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp

5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp

6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp

7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp

8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csep

9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp

10.nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a tinktúra el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
Állítólag 7 évig nem kell megismételni a kúrát.

Vadgesztenye-tinktúra
A friss vadgesztenyéről távolítsd el a vékony, barna héjat, aprítsd fel a belső fehér részt, majd töltsd bele egy csavaros üvegbe. Ezután öntsd fel minimum 70%-os alkohollal, amíg minden növényi részt elfedi.
Az üveget jól zárd le és tedd fénytől védett helyre. 3 héten át legalább naponta egyszer erősen rázd össze. Három hét elteltével szűrd le, töltsd át a tiszta folyadékot egy jól zárható üvegcsébe és használd egészséggel.

Véna-balzsam
4 teáskanál gesztenye tinktúra
2 g méhviasz
5 teáskanál lanolin
3 evőkanál körömvirág krém
Tedd keskeny, magas tálba (üvegbe) a lanolint, fokozatosan add hozzá a gesztenye tinktúrát és keverd el alaposan.
Kis lángon olvaszd fel a méhviaszt, majd a körömvirág krémet is hozzáadva öntsd az üvegbe és addig keverd, amíg homogén krém nem lesz belőle. Amikor kész, öntsd a kenőcsöt egy megfelelő edénybe, várd meg, amíg kihűl és megdermed, majd zárd rá a fedelét. Hűvös helyen tárold.

Citromfű tinktúra
A citromfű egy gyógynövény, amelyet lehet használni, vírusos bőrfertőzések kezelésére, megelőzésére, vírusok terjedésének , kezelésére rovarcsípésre,és nyugtató hatású. A citromfű tinktúra használható közvetlenül a bőrre vagy szájon át egy pohár vízzel. 
Aprítsuk fel a citromfüvet, tegyük bele egy befőttes üvegbe, és öntsük rá a 150 ml alkoholt és 100 ml vizet. Két hétig érni hagyjuk, de naponta 2–3 alkalommal jól rázzuk fel. Két hét elteltével szűrjük le a készítményt.
Használata:
2 ml 3 -szor egy nap felnőttek számára. Cseppentővel közvetlenül a bőrre  a problémás területen..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése